Mi a neutrofil granulocita jelentése a laboreredményben? Mitől alacsony vagy magas?

Pénzcentrum2024. február 3. 18:02

Életünk során számtalan alkalommal előfordulhat, hogy szükségünk lesz egy rutin laborvizsgálatra: ilyen esetekben a vérképünk rengeteg mindent elárul egészségügyi állapotunkról. Járjunk utána, mi a neutrofil granulocita nevű laborparaméter jelentése, mit jelent az, ha a neutrofil granulocita alacsony, vagy ha a neutrofil granulocita magas! Hogyan kapcsolódik a neutrofil granulocita értéke a limfocita értékéhez?

Cikkünkben utánajárunk, mi a neutrofil granulocita nevű laborparaméter jelentése, mit jelent az, ha a neutrofil granulocita magas limfocita alacsony, illetve az, ha a neutrofil granulocita alacsony, limfocita magas a laborvizsgálati eredményben! Mennyi a neutrofil granulocita normál tartománya, milyen esetekben változik a neutrofil granulocita értéke? Milyen betegségekre utal az, ha a neutrofil granulocita alacsony, vagy ha a neutrofil granulocita magas?

Mi a neutrofil granulocita?

A neutrofil granulocita egy alapvető laborparaméter: a neutrofil granulocita egyike a vér- és nyirokrendszerben, illetve más szövetjeinkben kerülő granulocitáknak (sejtes elemek, amelyek egyébként a fehérvérsejtek közé tartoznak), nevüket jellegzetes festődésüknek köszönhetik, ami a fénymikroszkóp alatt válik láthatóvá. Fontos szerepük van a szervezet kórokozókkal szembeni védekezésében: a neutrofil granulocita bekebelezi a kórokozót, lebontja azt és toxikus anyagokat bocsájt ki, amelyek segítik a szervezet védekezőképességét a gennykeltő baktériumokkal szemben.

Mennyi a neutrofil granulocita normál tartománya?

A neutrofil granulocita normál esetben 40-74%, 1.9 – 8.0 G/L vagy 1900-8000/µl a laboreredményben – mértékét vénás vérből szokás meghatározni, a rutin vérszérum vizsgálat részét képezi.

Mit jelent az, ha a neutrofil granulocita alacsony?

Amennyiben a laboreredményben a neutrofil granulocita alacsony szintje mérhető (neutropénia áll fönn), az arra utalhat, hogy a csontvelőben nem képződik elég sejt (pl. csontvelő károsodás toxikus anyagok hatására), de immunrendszerünk működését befolyásoló gyógyszerek, kemoterápia és egyéb csontvelőbetegségek is okozhatják. A neutrofil granulocita alacsony szintjét okozhatják veleszületett immunrendszeri betegségek, autoimmun betegségek, bakteriális és vírusos fertőzések. Az alacsony neutrofil granulocita szám fokozza a fertőzésekre való hajlamot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mit jelent az, ha a neutrofil granulocita magas?

A magas neutrofil granulocita szám leginkább valamilyen fertőzéses betegséget jelöl (nem feltétlenül kóros állapot, okozhatja pl. stressz, terhesség is), pl. bakteriális eredetű gyulladásos megbetegedéseknél gyakori a neutrofil granulocita magas szintje. Okozhatja egyébként leukémia, oxigénhiányos állapot és mérgezés is.

A neutrofil granulocita és a limfocita kapcsolata

Ahogy ez szinte az összes laborparaméterünkre igaz, ritkán állapítható meg bármilyen betegség kizárólag egyetlen érték vizsgálatával. A neutrofil granulocita száma szoros összefüggést mutat a limfocita számával: ha a neutrofil granulocita alacsony limfocita magas érték mellett, az általában valamilyen immunrendszeri reakciót jelöl (pl. a szervezet válaszol valamilyen fertőzésre, gyulladásra). Ha a neutrofil granulocita magas limfocita alacsony, több kevésbé súlyos vagy súlyosabb betegséget gyanúsíthatunk, azonban a többi laborparamétert is figyelembe kell venni bármilyen diagnózis felállításához – ehhez kérjük háziorvosunk vagy szakorvosunk szakmai véleményét!

Címkék:
vizsgálat, egészség, fertőzés, betegség, betegségek, laborvizsgálat,