Új népbetegséget hoz a klímaváltozás: rengeteg embert érint, ezek a tünetei

Pénzcentrum2024. január 26. 19:08

A Surrey Egyetem tanulmánya szerint az éghajlatváltozás elősegítheti a campylobacterek terjedését, aminek következtében nőhet a hasmenéses megbetegedések száma. Az éghajlatváltozás egészségre gyakorolt hatását különböző szegmensekben vizsgálják a tudományokban, most pedig rávilágítottak arra, hogy a campylobacter baktérium gyorsabban szaporodhat a globális hőmérséklet emelkedése következtében.

A Surrey Egyetem tanulmányából kiderül, hogy az éghajlatváltozás elősegíti a campylobacterek terjedését és emiatt növekedhet a hasmenéses megbetegedések száma -számolt be a DailyMail. Az éghajlatváltozás egészségre gyakorolt hatását több szegmensből vizsgálják a tudományokban. A mentális megterhelésen és a társadalmi hatásán át; most már a hasmenéses megbetegedések fokozódásának lehetőségét is magában foglalja. A Surrey Egyetem tanulmánya rávilágított arra az aggodalomra, hogy a campylobacter baktérium,  a globális hőmérséklet emelkedésével gyorsabban elszaporodhat.

Dr. Giovanni Lo Iacono, a tanulmány vezető szerzője azt is belátta, hogy még tüzetesebben foglalkozni kell a témával, mert sok hiányosság van, amit még a tudósok sem teljesen értenek a téma kapcsán.

Nem értjük teljesen, hogy miért lehet ez így.

- mondta a tudós. A hagyományosan élelmiszerrel terjedő fertőzésként ismert campylobacter terjedési útvonalát a kutatók most az éghajlatváltozás tükrében vizsgálják.

A kutatás fő kérdése, hogy az éghajlati változások befolyásolhatják-e ezeknek a baktériumoknak a terjedését.

A vizsgálat során az Angliában és Walesben két évtizeden keresztül előfordult mintegy egymillió campylobacteriosis eset adatait elemezték és ezeket az időjárási mintázatokkal vetették össze. Az eredmények azt mutatták, hogy a betegség előfordulása stabil maradt a 46F (8 Celsius-fok) alatti hőmérsékleten. Azonban minden egyes 9F (5 Celsius-fok) emelkedéssel a fertőzések száma jelentősen megugrott.

Még további összefüggéseket találtak a magas fertőzési arány és a fajlagos páratartalom - különösen, ha a légköri vízgőz elérte a 75-80 százalékot -, valamint a nap hossza között. Bár ezek az összefüggések még nem teljesen tisztázottak. Dr. Lo Iacono így magyarázta:

lehet, hogy a meleg időjárás növeli a kórokozó baktériumok túlélését és terjedését (tehát az időjárás okozza a betegséget), vagy a melegebb időszakokban a társadalmi viselkedés változásával lehet összefüggés

- fejtette ki a kutató. A kutatás következtetései jelentősek a közegészségügyi tervezés szempontjából. A járványkitörés szempontjából veszélyeztetett területek azonosításával az erőforrásokat hatékonyan lehet elosztani az érintett népesség kezelésére. Dr. Lo Iacono Lo hangsúlyozza eredményeik fontosságát:

már részletes leírásunk van arról, hogyan befolyásolja az időjárás a betegséget, a következő lépés pedig a miértek megértése

- fogalmazta meg. A megközelítésük világos modellt nyújt a betegség kockázatának a helyi időjárási viszonyok alapján történő felmérésére - egy olyan eszköz, amely felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhat, mivel az olyan betegségek, mint a campylobacteriosis, messzemenő hatással vannak a társadalomra, az egyéni kellemetlenségektől kezdve a munkahelyi hiányzások és az egészségügyi rendszerekre nehezedő fokozott nyomás miatt világszerte.

Címkék:
egészség, vírus, betegség, klímaváltozás, baktérium, utazók, szennyezett, globális felmelegedés, klímaválság, baci,