Súlyos mentális betegséget okozhatnak az energiaitalok: óriási veszélyben, aki ilyeneket iszik

Pénzcentrum2024. január 16. 19:08

Újabb tanulmányok mutattak rá az energiaitalok káros hatásaira a fiatalok körében. A szakértők szerint különösen veszélyes, hogy egyes termékeket milliós követőtáborral rendelkező influencerek reklámoznak - miközben rengeteg koffeint tartalmaznak. Az energiaital-fogyasztást összefüggésbe hozták többek között a rossz mentális egészségi állapottal, az alvászavarokkal és a szorongással is.

Az energiaitalok növelhetik a fizikai és mentális egészségügyi problémák kockázatát a gyermekek körében - derült ki egy nagyszabású tudományos vizsgálatból. Azok a gyerekek, akik fogyasztják ezeket az italokat, amelyek több koffeint tartalmazhatnak, mint egy csésze kávé, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak és szívproblémák alakulnak ki náluk - írja a DailyMail. A lap szerint a túl sok koffeint fogyasztó gyerekeknek nagyobb az esélyük arra is, hogy mentális egészségügyi problémákat, például szorongást, depressziót és öngyilkossági kísérleteket kapjanak. További veszélyek közé tartozik a rossz alvásminőség, az ADHD tünetei és a súlyos stressz.

A több tucat tanulmányt átfésülő tudósok arra figyelmeztettek, hogy a "káros" italok értékesítését a gyerekekre kellene korlátozni. Az olyan energiaitalok, mint a Red Bull, a Prime és a Monster akár 150 mg koffeint is tartalmazhatnak - összehasonlításképpen, egy 250 ml-es csésze kávé körülbelül 90 mg-ot tartalmaz. Az energiaitalok akár 21 teáskanálnyi cukrot is tartalmazhatnak, így az ezeket fogyasztó gyerekek hajlamosabbak az elhízásra.

A Teesside Egyetem és a Newcastle Egyetem szakértői által készített jelentés 57 tanulmány adatait vizsgálta meg, hogy kiderüljön, milyen hatással vannak a gyermekekre. A vizsgálatokban több mint 1,2 millió, kilenc és 21 év közötti fiatal vett részt 21 országból. A Public Health című folyóiratban közzétett eredmények azt mutatják, hogy a fiúk nagyobb valószínűséggel fogyasztottak energiaitalokat, mint a lányok.

Kiemelték, az italok összefüggésbe hozhatók a rossz fizikai egészségi állapot, például az átlagosnál magasabb testtömegindex (BMI), szívritmuszavarok és magas vérnyomás nagyobb kockázatával.

Sőt, az energiaitalokat fogyasztó fiataloknál nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy rossz mentális egészségi állapotúak, és nagyobb volt a szorongás, a depresszió és az étkezési zavarok, valamint az öngyilkossági kísérletek előfordulásának kockázata. A felülvizsgálatba bevont tanulmányok némelyike azt is kiemelte, hogy a csoportban nagyobb volt az egészségtelen szokások, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a párologtatás és a rossz alvásminőség kockázata.

További aggasztó mellékhatások közé tartozott az asztma, a gyakori vizelés és a fogszuvasodás magasabb kockázata.

Azok, akik arról számoltak be, hogy alkoholt fogyasztottak energiaitallal keverve, nagyobb valószínűséggel kaptak rossz jegyeket, ittasan vezettek és használtak kábítószert, mint azok, akik csak energiaitalt fogyasztottak. A tanulmányok közül kettő összefüggést talált az energiaitalok és a jobb sportteljesítmény között, de a kutatók szerint azonban ezeket a tanulmányokat a minta mérete korlátozta. 

A csoport megjegyezte, hogy a felülvizsgálat megfigyelésen alapult, így nem tudta pontosan megállapítani, hogy az energiaitalok okolhatóak-e az általuk kimutatott kiütéses hatásokért. Lehet például, hogy az energiaitalok népszerűek a már amúgy is rossz egészségi állapotban lévők körében. A kutatók szerint a hatások hátterében a koffeintartalom állhat, amely a cukorral és más stimuláló tulajdonságokkal együtt károsíthatja a gyermekek és fiatalok egészségét.

Dr. Shelina Visram, a Newcastle-i Egyetem közegészségügyi szakértője konkrétan azt mondta: "Mély aggodalommal tölt el bennünket az a megállapítás, hogy az energiaitalok pszichológiai zavarokhoz és mentális egészségi problémákhoz vezethetnek. Ezek olyan fontos közegészségügyi aggályok, amelyekkel foglalkozni kell." Hozzátette: itt az ideje, hogy lépéseket tegyünk az üdítőitalpiac leggyorsabban növekvő ágazatával kapcsolatban.

A bizonyítékok egyértelműek, hogy az energiaitalok károsak a gyermekek és fiatalok mentális és fizikai egészségére, valamint viselkedésére és nevelésére. Most kell lépéseket tennünk, hogy megvédjük őket ezektől a kockázatoktól

- fogalmazott Amelia Lake, a Teesside Egyetem közegészségügyi táplálkozástudományi professzora.

A lap szerint a Prime Energy nevű termék különösen veszélyes, mert sok koffein van benne, miközben a rengeteg fiatalt elérő influencerek, KSI és Logan Paul dobták piacra. A párosnak több millió követője van az interneten. Ebben a lap grafikonja szerint 140 mg koffein van.

De a veszélyes energiaitalok közé sorolták a Monstert, illetve az itthon szintén kapható Rockstart is.

A hírekre reagálva Gavin Partington, a Brit Üdítőital Szövetség (BSDA) főigazgatója megjegyezte, hogy a szövetség gyakorlati kódexe már "számos szigorú pontot tartalmaz a felelős marketingre vonatkozóan".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A BSDA önkéntes gyakorlati kódexe az energiaitalokról számos szigorú pontot tartalmaz a felelős marketingre vonatkozóan, ami azt jelenti, hogy a tagok nem forgalmaznak vagy reklámoznak energiaitalokat 16 év alattiaknak, és nem kóstoltatnak termékeket ezzel a korcsoporttal. Ezen túlmenően tagjaink energiaitalait "gyermekeknek nem ajánlott" felirattal látják el

- fogalmazott.

Zacher Gábor: Az energiaital irgum-burgum...

Korábban Magyarországon is nagy port kavart az a kormánypárti körökből kiszivárgott javaslat, amely megtiltotta volna az energiaital-vásárlást a 18 éven aluliaknak. A témával a Pénzcentrum videoblogja, a CashTag is foglalkozott, szakértők bevonásával. Dr. Zacher Gábort arról kérdeztük, mi a véleménye az energiaitalokról és valóban nagyobb kockázattal jár-e a fogyasztásuk a kávénál. A főorvos szerint lényegében semmi, csak az energiaital "irgum-burgum", miközben, ha a fiatalok egy kávézóban üldögélnének, akkor senki egy szót sem szólna.

Dr. Havasi Katalin PhD, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is arról beszélt, fiatalkori energiaital fogyasztás problémájának hátterében leginkább, maga a koffein fogyasztás áll, amelynek bizonyos kor alatt rossz hatással lehet a szervezetre - vigyék be azt kávéval, vagy energiaitallal.

A tünetek nem is specifikusak, sokszor csak a gyerek szorongása, magasabb pulzusszáma, fáradékonysága az, aminek nem találjuk az okát és ennek a hátterében derülhet ki egy rendszeresebb energiaital fogyasztás vagy az életkorához képest magasabb koffeintartalmú energiafogyasztás

- sorolta a túlzott koffeinfogyasztás jeleit az elnök, aki szerint a tartós energiaital-fogyasztás káros lehet, hosszútávon anyagcserezavarok, cukorbetegség, elhízás, sőt a nemzőképesség romlását is okozhatja.

A káros hatások megjelenése nagyon sokban függ az életkortól és az elfogyasztott mennyiségtől, felnőtt számára a szakirodalom szerinti 400 milligrammos maximális határ, ami egy körülbelül 4-5 fekete kávét, presszó kávét jelent egy nap, az még nem káros. Ugyanakkor egy kisgyerek számára már a 40-50 milligramm is sok lehet, illetve felső határ lehet egy nagyobb gyerek - 8- 10 éves gyerek- számára a 80 milligrammos felső határt és 12-18 év között sem javasolják még a 100 milligramm fölé emelkedő fogyasztást

- hívta fel a figyelmet.

Az üdítőkkel is baj lehet

Korábban a Pénzcentrum arról is beszámolt, hogy egyes taulmányok szerint nem csak az energiaitaloknak, hanem sokak kedvenc üdítőinek is komoly egészségkárosító hatása lehet. Dr. Neil Paulvin, a regeneratív orvoslás specialistája ennek kapcsán azt mondta, a napi üdítőfogyasztás rövid távon energiasokkot okozhat (amit csökkenés követ), és potenciálisan gyomorpanaszokhoz vezethet - de a hosszú távú hatások aggasztóbbak.

A rendszeres üdítőital-fogyasztás súlygyarapodáshoz vezethet, különösen veszélyes hasi zsír formájában, ami növeli a szívbetegségek, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség és a mellrák kockázatát. Továbbá összefüggésbe hozták a vesebetegségekkel, a magas vérnyomással és a magas koleszterinszinttel

- sorolta, majd kiemelte, hogy a napi üdítőital-fogyasztás komoly hatással lehet a szív egészségére, ugyanis a rendszeres és az alkalmi üdítőfogyasztóknál egyaránt megnő a szívbetegségek és a stroke kockázata.

 

Címkék:
egészség, üdítő, energiaital, fogyasztás, koffein, tiltás, üdítőital, egészséges életmód, veszélyes, egészségtelen, mentális egészség,