Ezért nem jut ellátáshoz rengeteg beteg ma Magyarországon: hiba volt a hálapénz kivezetése?

Pénzcentrum/InfoRádió2024. január 12. 09:46

A kórházi adósság több évtizedes probléma, az alulfinanszírozottság "nem lehet vitatéma" – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő szerint bármilyen összehasonlításban a fejlett kultúrországokhoz viszonyítva Magyarország a rendszerváltás óta kevés pénzt költ az egészségügyre.

"Nem olyan szinten finanszírozza az ellátást az állam sem most, sem korábban soha, mint amilyen minőségű és mennyiségű egészségügyi ellátásra szükségük van a magyar embereknek. Sajnos abból a pénzből, amiből gazdálkodni tudunk – és itt jön a menedzserdilemma –, a kórházigazgató csak úgy tud nulla adósságot elérni, hogy a minőséget és a mennyiséget lecsökkenti" – magyarázta Velkey György. A szakértő a paraszolvencia kivezetéséről is beszélt.

"A folyamat történelmi erénye, hogy a paraszolvenciát kiiktatta a rendszerből. Ezt nem lehet eléggé dicsérni" - mondta, kritikaként hozzátéve, hogy így viszont a teljesítményelem a bérekben nem jelenik meg. A motivációhiány pedig baj.

"Érthető, hogy a Magyar Orvosi Kamara ragaszkodott a leírt és megígért változtatásokhoz, de ez káros is volt, mert a motivációs elemet kiemelte a rendszerből. A tavalyi béremelési lépcsővel az orvosbérek emelkedtek, a nővérbérek emelkedése háttérbe szorult és késett fél évet, ez a kórházi belső világot, a munkatársak közötti hangulatot jelentősen lerontotta" – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ezt simítja el várhatóan a szakdolgozók béremelésének második üteme márciusban.

Címkék:
egészség, kórház, béremelés, egészségügy, magyarország, hálapénz, ellátás, reform, kórházszövetség, betegellátás, paraszolvencia, orvosbér, egészségügyi ellátórendszer,