Ebben a négy magyar városban van most rengeteg covidos: tömve vannak az orvosi rendelők

Pénzcentrum2023. november 30. 13:44

A 47. héten országos átlagot tekintve stagnál a szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja - közölte csütörtökön friss adatok alapján a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A közlés szerint a vizsgált helyszínek többségénél a tendencia stagnáló, ugyanakkor emelkedő tendencia jellemző az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Nyíregyházán és Székesfehérváron. Az örökítőanyag koncentrációjának szintje 4 településen – Kaposváron, Pécsen, Székesfehérváron és Veszprémben – esik a legmagasabb kategóriába, itt van most a legtöbb beteg.

A 46. heti adatokhoz képest több változás is történt. A megelőző heti adatok szerint Békéscsabán még a legmagasabb (magas) kategóriába esett a koncentráció mértéke, a 47. hétre már csak emelkedett kategóriába esik, és stagnál. Kaposváron a 46. hétről a 47-re emelekdettről magas szintűre változott a koncentráció beorolása, és emelkedő tendenciát jeleztek. Székesfehérváron a 46. héten még emelkedett szinten stagnált, a 47. héten már magas szinten van és emelkedik a koncentráció. Kecskeméten is emelkedik a koncentráció, de még nem ért a magas tartományba.

Az Észak-pesti szennyvíztelep is emelkedő tendenciát mért a megelőző heti stagnálás után. Miskolcon megszűnt a csökkenő tendencia, stagnálás látható. Nyíregyházán a csökkenő trendet pedig emelkedő tendencia váltotta fel a 47. héten, ahogy Győrben is, a koncentráció pedig mérsékelt szintről emelkedettre változott. Ezzel az országban már sehol sem látszik csökkenő trend, minden vizsgált helyszínen vagy stagnál, vagy emelkedik a covid örökítőanyagának koncentrációja:

Pécsen és Veszprémben is magas szinten stagnál a koncentráció, ahogy pedig már kiemeltük, Kaposváron és Székesfehérváron szintén magas a szint és emelkedik.

Hivatalosan is átléptük a járványküszöböt

2023. november 20. és 26. között az országban 23 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű és 226 500 fő akut légúti fertőzés tüneteivel - közölte friss heti tájékoztatójában a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a légúti figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslést. A közzétett grafikon szerint az influenzaszerű megbetegedések morbiditása így a múlt héten túllépte a járványküszöböt. Megfigyelhető, hogy idén hamarabb kezdett a betegszám meredeken emelkedni, mint tavaly ebben az időszakban, így karácsonyig 2023-ban több megbetegedésre is lehet számítani:

A 47. héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordult betegek 26,3 százaléka 0-14 éves gyermek, 34,2 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 28,1%-uk a 35-59 évesek, 11,4%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az akut légúti fertőzéses betegek korcsoportok szerinti megoszlásában még nagyobb arányt képviselnek a fiatalok: a betegek 49,8%-a 0-14 éves gyermek, 23,9%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 17,4%-uk a 35-59 évesek, 8,9%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A megyénkénti előfordulást tekintve 100 ezer lakosra vetítve akut légúti megbetegedések a leggyakrabban Hajdú-Biharban, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Komárom-Esztergomban fordultak elő a 47. héten. A legnagyobb mértékben Vas, Békés és Tolna megyében nőtt az előfordulások száma, legkevésbé a múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye volt érintett.

Fontos, hogy a következő időszakban fokozottan vigyázzunk az egészségünkre!

Az immunrendszerünket támogassuk egészséges étkezéssel, vitaminokkal, illetve adassunk be védőoltást. Kerüljük a fertőzöttekkel való érintkezést, tartsuk a távolságot, mossunk rendszeresen kezet, használjunk kézfertőtlenítőt, hordjuk a maszkot zsúfolt, zárt terekben, egészségügyi intézményekben. Ha pedig magunkon észlelünk tüneteket, lehetőleg ne menjünk közösségbe, hordjunk maszkot, kerüljük a fertőzés lehetőségét!

Címkék:
egészség, szennyvíz, betegség, koronavírus, emelkedés, betegek, megbetegedés, covid, örökítőanyag, nngyk,