Íme, a legfinomabb sóskafőzelék recept: tudtad, hogy a sóskafőzelék mirelitből is készíthető?

Pénzcentrum2023. október 29. 08:00

Gyermekkorban megosztó ételnek számít a sóskafőzelék, azonban felnőttként mindennél jobban imádjuk: szuperegészséges, telis-tele van hasznos vitaminokkal és ásványianyagokkal, ráadásul finom is! Járjunk utána, hogyan készül a legfinomabb sóskafőzelék mirelitből vagy friss sóskából, attól függetlenül, hogy éppen szezonja van-e! Mi a tökéletes sóskafőzelék recept titka, mit fogyasszunk a sóskafőzelék mellé?

Cikkünkben a sóskafőzelék készítésének jártunk utána: tudd meg, miért egészséges a sóskafőzelék, mikor van szezonja és hogyan készül a sóskafőzelék egyszerűen. Amellett, hogy megtudhatod, mi a legfinomabb sóskafőzelék recept titka, azt is eláruljuk, hogy mivel finom a sóskafőzelék, miben más az, ha a sóskafőzelék mirelitből készül, mintha a sóskafőzelék friss sóskából volna!

Sóska: kincset érő gyógynövény

A sóska nem csak egy egyszerű, minden kertben megtermő zöld leveles, hanem klasszikus gyógynövény is: habár a friss sóska szezonja nyáron van, egész évben kapható a magyar boltokban (mirelit sóska formájában biztosan beszerezhetjük). A sóska különleges savanykás íze a növényben található oxálsavnak köszönhető, ami köztudottan étvágyjavító hatással bír, azonban bőséggel találhatók a sóskában még flavonidok, cserzőanyagok, polifenolok is.

A sóskafőzelék fogyasztása mellett érdemes elrágcsálnunk néha egy-egy friss sóskalevelet is: ezek igen gazdagok C- és A-vitaminokban, ásványisókban, de foszfort, meszet, magnéziumot és vasat is tartalmaznak, amelyek miatt természetes immunerősítő gyógyszerként is használhatjuk őket. Régen, a népi gyógyászatban a sóskával a skorbutot is hatékonyan gyógyították.

A legfinomabb sóskafőzelék recept: hogyan készül a sóskafőzelék?

Nézzük, hogyan készül a hagyományos sóskafőzelék egyszerűen, azaz mik a sóskafőzelék hozzávalói és hogyan érdemes azt megfőzni (nem csak friss sóskát használhatunk, a sóskafőzelék mirelitből is ugyanolyan jó lesz). Mit fogyasszunk a sóskafőzelék mellé, milyen feltétek egészítik ki leginkább a sóskafőzelék egyedi ízeit?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hagyományos sóskafőzelék hozzávalói

  • 2 nagy csokor friss sóska vagy 450 g mirelit sóska
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 ek napraforgóolaj
  • 1 tk só
  • 2-3 ek cukor (ízlés szerint édesítsük)
  • 2,5 dl tejföl
  • 3-4 ek liszt

A sóskafőzelék készítése

  1. Öntsük az olajat egy fazékba és egy kevés sóval dinszteljük meg rajta a finomra aprított vöröshagymát, majd adjuk hozzá a sóskát és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Amennyiben a sóskafőzelék készítése során friss sóskával dolgozunk, mossuk meg alaposan, a mirelit sóskát csak bontsuk ki és tegyük a fazékba.
  2. Ízesítsük a sóskafőzelék alapját ízlésünknek megfelelő mennyiségű sóval és cukorral (van, aki szerint a sóskafőzelék édesen finom, mások alig tesznek bele), majd néhány perc alatt főzzük össze.
  3. Egy külön tányérban készítsünk a lisztből és a tejfölből habarást, majd húzzuk fel apránként a sóskafőzelék levével, végül pedig öntsük vissza az egészet a fazékba.
  4. Fogjunk egy botmixert és dolgozzuk vele homogénre az alapot, és már kész is a sóskafőzelék. A sóskafőzelék fogyasztása kapcsán lehetünk rugalmasak: melegen és hidegen is ehetjük, ahogy nekünk jobban esik.

Mit kínáljunk a sóskafőzelék mellé?

A sóskafőzelék önmagában elég szegényes lenne ebédre, éppen ezért mindig érdemes készíteni a sóskafőzelék mellé valamilyen feltétet. A sóskafőzelék feltétje lehet egyszerű főtt krumpli vagy főtt tojás is, de sokan inkább főtt hússal, hallal tálalják, vagy fasírtot, Stefánia-vagdaltat tesznek a sóskafőzelék mellé.

Címkék:
egészség, recept, életmód, gyógynövény, főzelék, mirelit, receptek, magyaros ételek,