Egyszerre szabadulhat a szenvedéstől másfél millió magyar: másoknak csak most kezdődhet a kálvária

Pénzcentrum2023. október 21. 08:12

Lecsengőben van, végéhez közeledik a parlagfű pollenszezon - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) friss pollenjelentésében. Azt írták, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja országos átlagban alacsony szintre csökkent. A napokban még a korábban kiszóródott, majd a levegőbe visszakeveredett pollenszemek koncentrációja helyenként még elérhette a közepes szintet, hétvégén azonban a lehűlés és az eső hatására várhatóan mindenhol legfeljebb alacsony koncentrációban lesz jelen a parlagfű virágpora. Ezért akinek parlagfű allergiája van, az még tapasztalhat tüneteket a hét végéig.

Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek. Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett.

A többi lágyszárú allergén, mint az üröm, a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, az útifű, a kender, valamint a lórom, az ernyősvirágzatúak, a rézgyom és a szerbtövis virágpora szintén legfeljebb országosan alacsony koncentrációban van jelen a levegőben. Helyenként találkozhatunk a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel, jellemzően alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakulhat - írta az NNGYK. Azonban nem minden allergiás lélegezhet fel: vannak, akiknek csak most jönnek majd elő jobban a tüneteik. Nemsokára beindul a beltéri allergiák "szezonja".

Ahogy az időjárás valódi őszbe fordul, egyre több időt tltünk majd beltérben, jellemzően kevesebbet is szellőztetünk, mint a nyáron. Ez, illetve a fűtési szezon elindulása azt eredményezi, hogy erősödhetnek a beltéri allergiák tünetei. A beltéri allaergiákért leginkább a háziállatok, a poratka és a penész felelősek. Mit tehetünk, hogy elviselhetőbb legyen a beltéri allergia az őszi-téli szezonban?

  • Még a fűtési szezon előtt(!) porszívózzuk ki alaposan a lakás minden zugát, és portalanítsuk a könyvespolcokat, szekrények tetejét - minden létező helyet. Ez sokat segíthet, hogy átvészeljük a következő hónapokat.
  • Takarítsunk rendszeresen, közben pedig viseljünk maszkot.
  • Mossuk ki a függönyöket, ágytakarókat, portalanítsuk a szőnyegeket!
  • Szerezzünk be légtisztítő berendezést HEPA szűrővel.
  • Penész nem csak a sarkokban, ülőgarnitúra vagy ágy mögött bújhat meg, megjelenhet a mosógépben, konyhaszekrényben - vagy amögött! -, szekrényekben is, tehát kevésbé látható helyen. Alaposan vizsgáljuk meg ezeket a helyeket, és ha penészt találunk, irtsuk ki! A penészirtást szintén maszkban ajánlott végezni.
  • Ha túlságosan páradús a levegő, használjunk páramentesítőt.
  • Szellőztessünk ősszel, télen is eleget, hogy a levegő friss legyen.

Ahhoz pedig, hogy ne jelentsen akkora kiadást az allergia, a Pénzcentrum azt javasolja, mindenképpen keressünk fel háziorvost, vagy szakorvost. Egyrészt a célzott terápia mindig jobban beválik, mint az öngyógyszerezés, másrészt a vényre kapható szerekkel rengeteg pénzt meg lehet takarítani.

A vény nélkül kapható szerekkel szemben pedig a vényre kapható szerek sokkal korszerűbbek. Sokkal jobban tudnak segíteni és kisebb, illetve kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkeznek. Például az antihisztaminokról közismert, hogy álmosítanak, csökkentik a reflexidőt - akár még a vezetésben, a mindennapi életben is befolyásoló tényezők lehetnek. A modernebb antihisztaminok, amelyek receptre kaphatóak, már ezzel a mellékhatásprofillal nem bírnak

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- mondta el Dr. Moric Krisztina a Budai Allergiaközpont fül-orr-gégész főorvosa és allergológusa korábban a Pénzcentrumnak. Érdemes lehet továbbá a vényre, illetve vény nélkül vásárolt gyógyszereinket egyaránt egészségpénztári megtakarításból fnanszírozni, mellyel adóvisszatérítésre lehetünk jogosultak.

Nagy probléma lehet az orrsprayfüggőség

Egy friss kutatás szerint csak a magyarok 40%-a használja tudatosan pár napig az ún. érszűkítő, nyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray-ket, és csak minden 2. tudja, hogy 5-7 napos alkalmazás után rájuk lehet szokni. Minden 20. magyar allergiaszezonban is az ilyen orrspray-khez nyúl, és nem tart a rászokástól, holott ezeket célzottan nátha, influenza stb. esetén a bedugult orr gyors kidugítására szabad csak alkalmazni maximum egy héten át, ahogyan ez a tájékoztatójukban is szerepel.

Sok magyar táskájában, éjjeliszekrényén van ún. érszűkítő, nyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray, amit, ha nem használna rendszeresen, akkor nem kapna rendesen levegőt, mert már hozzászokott a használatához. A friss kutatás alapján a lakosság 9%-a volt már orrspray-függő, 6%-a pedig jelenleg is az. Ez pedig azon túl, hogy bosszantó lehet, komoly egészségügyi mellékhatásokat is okozhat; a felesleges pénzkidobásról nem is beszélve:

Címkék:
egészség, allergia, egészségügy, magyarország, pollen, betegség, allergén, szezon, orrspray, pollenkoncentráció, tünet, pollenszezon, allergiaszezon, nngyk, pollenallergia,