Rengeteg magyarnak lenne szüksége rájuk: elfogytak a dietetikusok a kórházakból

Pénzcentrum2023. október 19. 08:59

Bár szükség lenne rá, a hazai egészségügyi rendszerben jelenleg nehezen lehet hozzájutni a dietetikai szaktanácsadáshoz. A szakmához a diploma megszerzése után két év gyakorlatra lenne szükség, csakhogy az állami kórházakban erre nincs elég hely.

Csak minden második kórházban van elegendő dietetikus, és a háziorvosi praxisokban is nagy szükség lenne rájuk. A magánpraxishoz a diploma megszerzése után két év gyakorlatra lenne szükség, csakhogy az állami kórházakban erre nincs elég hely, mert nincs pénz a státuszok fedezésére – írja a Telex.

Idén 1663-an jelentkeztek dietetikus BSc nappali és levelező tagozatra, ami rekordnak számít. Az egészségtudományi képzésre jelentkezők 23 százaléka dietetikus szeretne lenni. A szak a Semmelweis Egyetemen a legnépszerűbb, ott 255-en kezdték meg tanulmányaikat szeptemberben, és idén ötszörös volt a túljelentkezés.

A lap felidzézte, táplálkozási szakemberként el lehet helyezkedni az állami vagy magánegészségügyben, élelmezési területen, kutatásban, élelmiszeriparban, prevenciós területen. Valószínűleg az egyik legnépszerűbb – és kétségkívül a legjobb anyagi lehetőséget jelenti –, ha valaki vállalkozóként lesz egyéni tanácsadó. Ehhez viszont szükség van két év felügyelet alatt végzett szakmai gyakorlatra.

Csakhogy ez utóbbi jelenleg komoly probléma, a lapnak nyilatkozó dietetikusok és szakmai szervezetek szerint ugyanis pénzügyi okok miatt a kórházak nem hirdettek meg elég státuszt a kórházakban. Ami azt jelenti, hogy sok frissen végzett dietetikust nem vesznek fel arra a helyre, ahol szeretné a két év felügyelet alatt végzett munkát teljesíteni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ügyben megszólalt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) is. Szűcs Zsuzsanna, a szervezet elnöke elmondta, a hazai egészségügyi rendszerben nehéz hozzájutni a dietetikai szaktanácsadáshoz azért, mert a jogszabályban meghatározott személyi minimumfeltételek részlegesen teljesülnek. A helyzetet szerinte azonban javítaná, ha a háziorvosi praxisközösségekben legalább egy dietetikus dolgozna, ám az alapellátásban pillanatnyilag nem elérhető a dietetikai szakellátás – pedig a prevenció egyik alapköve a helyes táplálkozás.

 

Címkék:
egészség, egészségügy, gyakorlat, magánellátás, dietetikus, táplálkozás, egészségügyi dolgozók, kórházak, követelmények,