Újabb hírek érkeztek a nyugat-nílusi láz hazai terjedéséről: az idősekre a legveszélyesebb

Pénzcentrum2023. október 6. 09:35

A 2023. szeptember 25. és október 1. közötti időszakban tömeges, közösségi gastroenteritis-járványt nem jelentettek, közölte az NNGYK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya. Ez hosszú idő óta az első olyan hét, hogy nem volt tömeges hasmenéssel, hányással járó fertőzés. Azt is közölték, hogy a 39. héten egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak a fővárosban.

A héten egy importált malária megbetegedésről érkezett jelentés. A 31 éves Magyarországon tanuló ugandai férfi hazalátogatott, tünetei a visszaérkezését követően kezdődtek, és kórházba került. A parazitológiai vizsgálat a Plasmodium falciparum kóroki szerepét igazolta - közölték.

2023. szeptember 25. és október 1. között egy hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak a fővárosban, így a héten diagnosztizált esettel a 2023. évben nyilvántartott megbetegedések száma 30-ra nőtt (28 hazai és 2 importált). Hazai eredetű megbetegedést a főváros és tizenegy vármegye területén regisztráltak: Budapest (4 fő), továbbá Baranya (1 fő), Bács-Kiskun (2 fő), Borsod-Abaúj-Zemplén (1 fő), Csongrád-Csanád (8 fő), Fejér (4 fő), Hajdú-Bihar (2 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (1 fő), Pest (1 fő), Somogy (2 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Tolna (1 fő) vármegye. A betegek 63%-a férfi, az átlagéletkor 54 év (8-85 év). A betegek 50%-a a 60 éves vagy annál idősebb korcsoportba tartozik. A betegek 80%-a idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. Viszont leginkább az idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel - közölte korábban az NNGYK. Fontos, hogy a vírus jelenlegi tudásunk szerint emberről emberre nem terjed. A nyugat-nílusi láz terjedéséről bővebben ebben a cikkben írtunk korábban.

Bár koronavírusról, influenzáról, vagy más felsőlégúti megbetegedésről még nincsenek a járványadatok - igaz, vélhetően hamarosan megkezdi az adatközlést a Légúti figyelőszolgálat -, a szennyvízadatokból arra lehet következtetni, hogy már most rengeteg beteg van az országban.

Címkék:
egészség, fertőzés, egészségügy, betegség, nyugat, betegek, megbetegedés, nyugat-nílusi láz, láz, nngyk,