Rettegett vérszívó rovarok lepik el Magyarországot: újabb súlyos betegségeket hozhatnak?

Meszlényi Tamás2023. október 6. 10:03

A klímaváltozás kapcsán gyakran elhangzik, hogy a felmelegedés következtében egyre több, eredetileg Magyarországtól délre őshonos állat- és növényfaj élettere tolódik el északi irányba. Az ország déli határait átlépő élőlények pedig nem jönnek egyedül – hozzák magukkal a különböző betegségeket is. Az utóbbi években az ázsiai tigrisszúnyogról és a nyugat-nílusi lázról esett a legtöbb szó, ám természetesen nem ők az egyetlen, trópusi eredetű veszélyforrások. De hogy áll most a kérdéses fajok, kórokozók elterjedtsége Magyarországon, és várható-e újabb betegségek felbukkanása?

Jóllehet egyelőre 2018 volt az egyetlen olyan év, amikor jelentősebb mennyiségű ember betegedett meg nyugat-nílusi lázban, mégis sok szó esik a betegségről és az azt terjesztő ázsiai tigrisszúnyogról is. Legutóbb például két hete jelent meg a hír, hogy Somogy vármegyében két új beteget is találtak, nyár végén pedig arról szóltak a hírek, hogy az ország egyes részein még vért adni sem lehet a betegséget terjesztő szúnyogok megjelenése miatt (utóbbi hírt később cáfolták).

A betegség tehát néhány hetente bekerül a hírekbe, így most annak jártunk utána, hogy egyáltalán milyen mértékben terjedt el az ázsiai tigrisszúnyog – és vele együtt a másik két inváziós szúnyogfaj, a japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog - az országban. Ennek tisztázása érdekében megkerestük az Ökológiai Kutatóközpontot.

Az elmúlt két év adataihoz képest nem történt jelentős mértékű bejelentési növekedés a három inváziós szúnyogfaj előfordulásában. Az ázsiai tigrisszúnyogot elsősorban a fővárosból és a Balaton környékéről jelentették, azonban országszerte tapasztaltunk szórványos megfigyeléseket. A japán bozótszúnyog és a koreai szúnyog jóval ritkábban kerül megfigyelésre, azonban ezek is országszerte előfordulnak a lakossági bejelentések alapján. Ezen mintázatok nem térnek el jelentősen a korábbi évek bejelentéseitől geográfiai szempontból, de elszórva, néhány olyan helyen, ahol a lakosság eddig még nem jelentette az inváziós fajok jelenlétét, előfordulhat, hogy újonnan felbukkan valamelyik faj

– tudtuk meg a központ munkatársaitól, Garamszegi László Zsolttól, Soltész Zoltántól és Szentiványi Tamarától.

Az Ökológiai Kutatóközpont megbízásából üzemelő Szúnyogmonitor adatai alapján eddig idén (szeptember 22-ig) összesen 258 ázsiai tigrisszúnyogot észleltek az országban, míg tavaly összesen 335-öt, 2021-ben pedig 406-ot. (Ha a szeptember 22-i állást nézzük, akkor 2022-ben 297, 2021-ben pedig 380 volt az észlelések száma).

Japán bozótszúnyogból a szeptember 22-i állás szerint 31-et észleltek idén, míg tavaly egész évben 79-et, két éve 87-et (2021. szeptember 22-ig 78-at, 2022. szeptember 22-ig 71-et észleltek az adott évben). Koreai szúnyogból idén szeptember 22-ig 53-at észleltek Magyarországon, 2022-ben 94-et, 2021-ben 53-at (2021. szeptember 22-ig 48-at, 2022. szeptember 22-ig 81-et észleltek az országban).

Tehát egyelőre egyáltalán nem úgy tűnik, hogy töretlenül emelkedne az inváziós fajok egyedszáma. Őshonos csípőszúnyog fajból egyébként 121-et észleltek idén összesen, szemben a tavalyi 127-el (szeptember 22-ig 105) és a 2021-es 214-el (szeptember 22-ig 198).

Az ázsiai tigrisszúnyogot 2019-ben Budapesten észlelték leggyakrabban, míg az ország többi részén csak elszórtan fordultak elő észlelések (a legtöbb Baranyában). 2020-ban már Somogyban és Fejérben is előfordultak észlelések, továbbá Budapest mellett Pest megyében és az ország délkeleti részében is. A többi országrészben maximum 1-1 észlelés történt.

Címkék:
fertőzés, vírus, japán, ázsiai, szúnyogirtás, betegségek, tigrisszúnyog, szúnyogok, vírusfertőzés, nyugat-nílusi láz,