Megrázó dolog derült ki az új COVID-variánsról: erre készüljenek azok is, akik be vannak oltva

Pénzcentrum2023. szeptember 8. 19:00

Egy új kutatás derítette ki, hogy az immunrendszerünk ellenállóbb lehet az új vírustörzzsel szemben, amit több, hasonlóan végzett kutatás is alátámasztott az előzőtől teljesen függetlenül is. De mi a különbség az oltott és az oltatlan emberi szervezet között, kell-e tartanunk komoly megbetegedéstől?

Amerikai tudósok két csoportja laboratóriumi kísérleteket végzett a beoltott és fertőzött amerikaiak antitestjeinek tesztelésére, hogy kiderüljön, mennyire képesek kivédeni a Covid-19-et okozó vírus jelenleg keringő változatait, beleértve az erősen mutált BA.2.86-ot is. Az eredmények meglepőek, de kimondottan megnyugtatóak – persze még mindig nem lélegezhetünk fel egészen.

A kutatási eredmények szinte pontosan megegyeznek, és a hírek – legalábbis ami a szintén Pirola névre keresztelt BA.2.86-ot illeti – nagyon jók. Mint kiderült, az immunrendszerünk képes felismerni és leküzdeni ezt a változatot, talán egy kicsit jobban is, mint az XBB variáns jelenleg keringő hajtásai.

Mit tud ez a vírusvariáns?

A BA.2.86 ellen azok reagáltak a legerőteljesebben, akik az XBB alvariánssal való fertőzést követő hat hónapon belül voltak. Ez arra utal, hogy az idén ősszel frissített Covid-19 vakcinák, amelyeket az XBB.1.5 elleni küzdelemre terveztek, további védelmet nyújtanak számos keringő Covid-19 vonal ellen, beleértve a BA.2.86-ot is.

Két független laboratórium alapvetően kimutatta, hogy a BA.2.86 lényegében nem jelent további immunmenekülést a jelenlegi változatokhoz képest

- mondta Dr. Dan Barouch, a Beth Israel Deaconess Medical Center virológiai és vakcinakutatási központjának igazgatója és az egyik laboratórium vezetője. Mint hozzátette, az eredményeik összhangban vannak a kínai és svédországi laboratóriumok korábbi kísérleteivel. Mindent egybevetve az adatok azt sugallják, hogy a BA.2.86 nem lesz olyan zavaró, mint amitől a szakértők tartottak.

Létezik azonban egy másik változat, az FL.1.5.1, amely becslések szerint az új Covid-19 fertőzések 15% -át okozza az Egyesült Államokban, ezen pedig már el kell gondolkodni. Az XBB rekombináns variánsnak ez a gyorsan növekvő leszármazottja mutációk konstellációjával rendelkezik, amelyek felvonták a variánskövetők szemöldökét szerte a világon. A laboratóriumi vizsgálatok során ez volt a leginkább immun-elkerülő.

Egybehangzó megállapítások

Barouch és csapata a laboratóriumi tesztek során álvírusokat használt: megépítették a BA.2.86 vírus tüskéit, és egy másik vírus testéhez kapcsolták őket. Ezután plazmát, a vér tiszta részét vették 66 tesztalanytól, három csoportra bontva: akiket csak egyértékű vakcinákkal oltottak be, akik bivalens vakcinákat kaptak, illetve akik nemrégiben felépültek egy XBB fertőzésből. Ezután tesztelték, hogy antitestjeik mennyire semlegesítenek 10 omikron alvariánst, köztük a BA.2.86-ot. Azt találták, hogy az immunitás különböző típusaiban az emberek képesek voltak semlegesíteni a BA.2.86-ot, ráadásul néha hatékonyabban, mint más keringő változatok. A legmagasabb semlegesítő antitestekkel rendelkező emberek azok voltak, akik nemrégiben felépültek egy XBB fertőzésből.

A másik laboratóriumban Dr. David Ho, a Columbia Egyetem mikrobiológia és immunológia professzora és csapata 61 felnőtt vérplazmáját használta: 17-en három monovalens és két bivalens vakcinát kaptak, 25-en BA.2 áttöréses fertőzésből, 19-en pedig XBB áttöréses fertőzésből gyógyultak fel.

Eredményei lényegében hasonlóak voltak Baroucséhoz. Az immunprofilok tartományában a vérben lévő antitestek ugyanolyan jól tudták felismerni a BA.2.86-ot, mint más keringő változatok. A BA.2.86 elleni legmagasabb fokú immunitással rendelkezők azok voltak, akik felépültek a közelmúltbeli XBB fertőzésekből. Ez meglepetés volt, mivel a BA.2.86 hány mutációval rendelkezik. A tudósok azt jósolták, hogy az alapján, amit ezekről a specifikus mutációkról tudunk, nagyon immun-elkerülő lehet.

Barouch azt mondta, hogy nem hitte el az első adag eredményét, ezért a laboratórium egész hétvégén dolgozott, hogy megismételje a kísérleteket. Az eredmények ugyanazok voltak.

Nem pontosan az volt, amire számítottam. Most azonban, hogy megismétlődtek az általunk is kapott erdmények, így már magabiztosak vagyunk velük kapcsolatban. Tájékoztattuk az egészségügyi hivatalt és a Fehér Házat is, mert nagyon fontosnak tartjuk a megkapott eredményeket

- tette hozzá az izraeli tudós.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Globális erőfeszítés

A tudósok azonban továbbra is világszerte gyors laboratóriumi kísérleteket végeznek, hogy megpróbálják megérteni a BA.2.86 variánst.  Négy csoport - a két amerikai csapat, valamint a kínai és svédországi laboratóriumok – jelentették eddig az eredményeket. A korai eredmények a BA.2.86—ot eddig nem gondolják annyira erősnek, mint amilyennek az első vizsgálatokkor tűnt – persze ez még változhat a további benyomások alapján.

A BA.2.86 azért keltette fel a világ figyelmét, mert radikálisan másnak tűnik, mint a koronavírus bármely más változata, amelyet eddig láttunk. Ennek az új változatnak több mint 30 változása van a tüskefehérjéjében mind a következő legközelebbi őséhez, a BA.2-höz, mind a nemrégiben keringő XBB.1.5 vonalhoz képest. A tudósok szerint ez egy evolúciós ugrás volt, amely megegyezik azzal, amelyet az eredeti omikron variáns, a BA.1 tett, amikor majdnem két évvel ezelőtt megjelent. Az omikron akkor gyorsan megelőzte a többi Covid-19 variánst, és elkezdte létrehozni saját hajtásait, vírusait, amelyekkel még mindig foglalkozunk. Tanulsággá vált, hogy mennyire mozgékony tud lenni a vírus, és mennyire törékeny a védekezésünk az ilyen nagy változásokkal szemben.

A tudósok tehát most laboratóriumi kísérletek közepén vannak, hogy jobban megértsük, mennyire jól ismeri fel immunrendszerünk és vakcináink a BA.2.86 családba tartozó vírusokat, és mennyire védekeznek ellenük. Az első kísérletsorozatban oltott egerek, valamint oltott és nemrégiben fertőzött emberek vérének felhasználásával kínai kutatók megállapították, hogy a BA.2.86 valóban másképp néz ki immunrendszerünk számára, mint a Covid-19-et okozó vírus korábbi verziói, és képes elkerülni immunitásunk egy részét.

Yunlong Cao, a Pekingi Egyetem kutatója elmondta, hogy kétszeresére csökkent az oltás és a közelmúltbeli fertőzés elleni immunitásunk azon képessége, hogy semlegesítse a BA.2.86 vírust az XBB.1.5 család vírusaihoz képest. Összehasonlításképpen: a vakcina által létrehozott immunitás azon képességének csökkenése, hogy semlegesítse az új influenzavírust, az a viszonyítási alap, amelyet a tudósok az influenza elleni védőoltás frissítésére használnak.

Ugyanakkor a BA.2.86 variáns körülbelül 60% -kal kevésbé fertőző, mint az XBB.1.5 vírusok, ami a szakértők szerint megmagyarázhatja, hogy miért találták meg olyan sok különböző országban, de csak alacsony szinten.

Azt mondanám, hogy lassan fog keringeni a lakosság körében. Nem lesz képes versenyezni más gyorsan uralkodó változatokkal

 - jegyezte meg Yunlong Cao.

Mit kell még tudnunk?

Mindezeknek a tanulmányoknak persze vannak korlátai. A kutatók pszeudo-vírusokat teszteltek, amelyek lényegében a BA.2.86 vírus kinézetének modelljei, nem pedig maga a vírus. Egy svédországi tanulmány csak kis számú mintát használt véradóktól. Az eddigi eredmények azonban biztatóak, és a kutatók most arra várnak, hogy az alaposan „átkutatott” variáns kimutassa a foga fehérjét – persze csak akkor, ha tényleg vannak méregfogai.

(via CNN)

Címkék:
egészség, vírus, eredmények, tudósok, covid-19, covid 19, vírustörzs, covid, covid-oltás, covid-vakcina, covid fertőzés, variáns, covid oltás,