Súlyosan mérgező edényekre figyelmeztetnek: bárkinél ott lapulhatnak, ezeket azonnal dobd ki

Pénzcentrum2023. szeptember 1. 18:58

A műanyag ételhordókat vélhetően nem kell senkinek sem bemutatni, tömegével állnak a magyar konyhákban, spájzokban. Azonban bizonyos alkotóelemeik komoly egészségklárosodást okozhatnak a szakértők szerint. Mutatjuk, pontosan melyik vegyianyagokra, összetevőkre kell figyelni, és az is kiderül, milyen tüneteket okozhatnak a kioldódó anyagok.

A magyar háztartások nélkülözhetetlen kellékei a műanyag ételhordók: már-már kultúrája van annak itthon, hogy a szülők, nagyszülők többnapi élelemmel látják el ezekben például a kollégiumban élő egyetemistákat. Sokan esküsznek az elsőre praktikusnak tűnő edényekre, de nagyon nem mindegy, hogy pontosan miből is készülnek a termékek. A tudósok szerint egyre biztosabb ugyanis, hogy bizonyos alkotóelemek komoly egészségkárosodást okozhatnak. Ezek akkor oldódhatnak ki az ételhordókból, ha mondjuk felmelegítjük őket, vagy savas ételeket tárolunk bennük.

Mitől is kell félni?

A biszfenol A, közismertebb nevén BPA egy olyan vegyi anyag, amelyet az Egyesült Államok Környezet-egészségügyi Tudományos Intézete szerint évek óta használnak bizonyos műanyagok előállításához, hogy tartósabbá és törésállóbbá tegyék azokat. A szakértők szerint a BPA potenciálisan egészségkárosító lehet.

A vizsgálatok a BPA-expozíciót számos egészségügyi probléma nagyobb kockázatával hozták összefüggésbe, mint például a meddőség, a magzat megváltozott növekedése, a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar és a gyermekek agressziója, a policisztás petefészek szindróma, az endometriózis és a szívbetegségek - mondta Laura Vandenberg, a Massachusetts Amhersti Egyetem környezet-egészségügyi tudományok professzora a CNN-nek.

Az élelmiszertárolókon kívül a BPA-t számos más termékben is felhasználták, például törésálló ablakokban, vizespalackokban és szemüvegekben, valamint a fém konzervdobozokat, palacktetőket és vízvezetékcsöveket bevonó gyantákban. Vandenberg szerint a műanyagtermék összetétele attól is függhet, hogy melyik évben vásároltuk őket.

A műanyag ételhordók a mosogatógépben való mosogatása vagy durva súrolókefékkel súrolása növeli veszélyes anyagok kioldódásának kockázatát a műanyagokból. Az erősen savas élelmiszerek - például paradicsom vagy citrusfélék - hasonló hatást válthatnak ki

- mondta Vandenberg. A karcolások mély barázdákat is létrehozhatnak az edényen, amelyekben a baktériumok megtelepedhetnek - tette hozzá James Rogers, a Consumer Reports élelmiszerbiztonsági kutatási és tesztelési igazgatója. Hozzátette, hogy egyes műanyag edényeken a "mikrohullámú sütőben is használható" felirat nem jelenti azt, hogy a termék egészségügyi szempontból teljesen biztonságos.

A lágyítószerek és vegyianyagok egy része a műanyag ételhordókból a melegítés során kioldódhat az ételbe. Ezért azt javasoljuk, hogy az ételt a műanyag edényből tegyük át mondjuk egy üvegtálba, és így mikrózzuk meg

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- hívta fel a figyelmet. Hozzátette, az edény elszíneződése azt jelezheti, hogy a műanyagban kémiai változás történt, általában ez azért történik, mert sok kis mikrolyuk vagy mikroszakadás keletkezett, végső soron az elszíneződés azt jelenti, hogy a műanyag elkezdett lebomlani - magyarázta.

Minden sérült műanyag élelmiszertároló edényt ki kell dobni! - hívta fel a figyelmet Sam Cole, a National Safety Foundation globális igazgatója,

Ezt teszi a BPA a szervezetben

Az amerikai Környezetegészségügyi Tudományos Intézet szerint a BPA-nak való napi kitettség nagy része a táplálkozáson keresztül történik.

Azért aggódunk a BPA miatt, mert egészen az 1930-as évekig visszamenőleg, amikor gyógyszerként való felhasználását tesztelték, egyértelmű volt, hogy úgy hat, mint az ösztrogén. Ez egyelég erős hormon, amely fontos a reprodukció és a termékenység szempontjából, de nagyon fontos a nemi szervek fejlődésében, az agy fejlődésében és az anyagcsere szabályozásában is. Szerepe van az izomfejlődésben és a zsírfejlődésben, így a rendszer megbolygatása komoly egészségügyi következményekkel járhat

- mondta Vandenberg. Hozzátette, hogy a BPA-ban lévő molekulák alakja miatt nagyobb valószínűséggel kötődnek az ösztrogénreceptorokhoz. A szakértő és az amerikai Környezet-egészségügyi Tudományos Intézet szerint általában a "PC" (polikarbonát) feliratú, vagy a hármas vagy hetes újrahasznosítási kóddal ellátott műanyagok valószínűleg tartalmaznak BPA-t.

Néhány gyártó a közfigyelem hatására fokozatosan kivonta a BPA-t és más biszfenolokat a termékeikből, de nem mindegyik tett így. Így a szakértők szerint érdemesebb teljesen elkerülni ezeket az edényeket, és inkább például üveg ételhordókat használni. De a porcelán, vagy a rozsdamentes acél edények is hasonlóan jók lehetnek.

Címkék:
egészség, élelmiszer, egészségügy, veszély, konyha, betegség, vegyszer, ételek, műanyag, mérgező, vegyipar,