Leleplezték növényi italok titkát: kiderült, melyikben van arzén, vagy vegyszermaradvány

Pénzcentrum2023. július 7. 16:46

A növényi italoknak egyre szélesebb a választéka, az egyik fő alapanyaguk a rizs önmagában, vagy valamilyen kombinációban. Most laboratóriumban vizsgálták, hogy előfordulhat-e a termékekben nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradvány. Azt sokan tudják, hogy a rizst meg kell mosni főzés előtt, hogy eltávolítsuk az arzént, ezért is aggódhatnak a rizsitalt nagyobb mennyiségben fogyasztók. Mutatjuk, hogy a Tudatos Vásárlók tesztje alapján a 17 márka 22 vizsgált rizsitala közül van-e olyan, amit jobb, ha nem fogyasztunk.

A rizsitalok gazdagok niacinban, B6-vitaminban, magnéziumban, vasban és rézben. Felmerülhet azonban a gyanú, hogy a sok hasznos összetevő mellett lehetnek bennük nehézfém-, mikotoxin- és növényvédőszer-maradványok. A rizs szempontjából a legkockázatosabb a nehézfémek közül a szervetlen arzén, de az Ázsiából importált rizsek tartalmazhatnak kadmiumot is, ami leginkább a műtrágyából kerül a rizsbe. A nehézfém nagy része a rizs héjában gyűlik össze, így a rizs az a gabona, amit kivételesen érdemesebb lehet hántoltan fogyasztani – a barna rizs helyett tehát a fehéret. De vajon mi jut át a káros anyagokból a sokak által kedvelt rizsitalokba?

  • Nehézfém tartalom: a vizsgálatok eredmények szerint mind a 22 rizsital arzén-, nikkel– és ólomtartalma az élelmiszerekre (alapanyagokra és/vagy a kész termékre) vonatkozó Európai Uniós határértékek alatt van, azaz biztonsággal fogyasztható.
  • Mikotoxinok: akkreditált laboratóriumban vizsgálták 12 különböző mikotoxin kimutathatóságát a rizsitalokból. A jó hír ezzel kapcsolatban is az, hogy egyik termékben sem volt kimutatható egyik káros vegyület sem, vagyis az élelmiszerekre vonatkozó Európai Uniós határértékeknek megfelelnek.
  • Peszticidek: a 22 vizsgált termék közül 21 esetben nem volt kimutatható egyetlen peszticid sem az 566-ból. A Natrue rizsitalban ugyan két peszticid mérhető mennyiségben volt megtalálható, azonban aggodalomra ezek az értékek sem adnak okot.

A rizsitalok esetében tehát nem kell tartanunk veszélyes maradvány anyagoktól, legalább is a tesztelt termékek esetében biztosan nem. Bátran nyúlhatunk utánuk a boltok polcain.

Címkék:
egészség, tej, ital, rizs, káros, táplálkozás, növény, arzén,