Ketyeg az óra: sok százezer magyar lemaradhat az ingyen 150 ezer forintról, ha nem lép rögtön

Pénzcentrum2023. május 19. 11:28

Már csak néhány napig nyilatkozhatnak az egészségpénztári tagok a befizetések után járó 20%-os adó-visszatérítésről, ugyanis a NAV május 22-ig várja a kiegészítéseket az adóbevallások kapcsán. Az OTP Egészségpénztár tagjai a több mint 16 milliárd egyéni és a közel 3 milliárd forint munkáltatói befizetés után most 3,8 milliárd forintról dönthetnek, és amennyiben rendelkeznek a visszatérítésről, rövidesen fejenként akár 150 ezer forintjukat is viszontláthatják. 

A maximális adó-visszatérítés lehetőségével bárki élhet, akinek a tárgyévben van befizetett személyi jövedelemadója, nyilatkozik az adóbevallásában egészségpénztári tagságáról és rendelkezik adójáról, nincs 1000 forintot meghaladó adótartozása, továbbá, ha nem részesül családi adó-visszatérítésben, vagy ha annak igénybevételét követően marad olyan befizetett személyi jövedelemadója, amelyből kérhet pénztári visszatérítést is. Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, az egyéni és munkáltatói befizetések és a jóváírt támogatói adomány után 20%-os, maximum 150 ezer forint adó-visszatérítést lehet igényelni.

Az OTP Egészségpénztárhoz az előző évben több mint 1 340 000 egyéni befizetés érkezett, összesen több mint 16 milliárd forintnyi összegben. A munkáltatói befizetések száma meghaladta a 320 ezret, közel 3 milliárd forinttal. Így összesen majdnem 19 milliárd forintnyi befizetés érkezett a számlákra, amelyből a tagok összesen 3,8 milliárd forint adó-visszatérítésre lehetnek jogosultak.

„Ahogy azt a számok is mutatják, 2022-ben igen sikeres évet zártunk, hatalmas összegű adó-visszatérítést jelent a tagok számára” – mondta Kovács Tamás Attila, a pénztár ügyvezető igazgatója, aki azt is kiemelte:

Az azonban nagyon fontos, hogy a visszatérítés nem jár alanyi jogon, ezt a pénztártagoknak egyénileg kell visszaigényelniük, az éves adóbevallásukban. Azaz idén már csak néhány nap van hátra, legkésőbb május 22-ig kell rendelkezniük az összegről, különben elveszik. Bízom abban, hogy aki eddig még nem tette, az a következő napokban él a lehetőséggel, hiszen akár 150 ezer forintról is beszélhetünk, ami minden pénztártag számára hatalmas segítség lehet a következő évben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az OTP Egészségpénztári tagoknak orvosi javaslatra igénybe vett egészségügyi szűrővizsgálatok összege után „prevenciós szolgáltatás” jogcímen 10%, valamint az egyéni egészségszámlán 2 évre lekötött összeg után ugyancsak 10% igényelhető vissza pluszban, a 150 ezer forintos kereten belül.

Címkék:
egészségpénztár, adójóváírás, otp egészségpénztár, adóvisszatérítés, adóvisszaigénylés,