Küszöbön a tridémia: nem kérdés, hazánkat is eléri az új omikronszörny

Pénzcentrum2023. január 10. 10:11

„Nem az a kérdés, eléri-e Magyarországot az omikron XBB1.5 variánsa, hanem az, hogy mikor. Elképzelhető, hogy már itt is van, csak nem tudunk róla” – mondta el Rusvai Miklós virológus a B&L Online Hír- és Cikkügynökségnek, és ki is fejtette, miért gondolja így. A szakértő szerint viszont a mostani tridémia könnyebben átvészelhető, mint az előző évek több fertőzéshulláma.

Az XBB1.5 variánst már december közepén kimutatták Nagy-Britanniában, ahonnan sok kint élő magyar érkezett haza az ünnepekre, emellett intenzív a légi forgalom az Egyesült Államokkal is, ahol a legjobban elterjedt e legújabb mutáció. Így Magyarországon is bármikor megjelenhet, vagy már jelen is lehet a fertőzés - viszont hazánkban nagyon kevés törzsvizsgálatot végeznek, így nem biztos, hogy tudomást szerzünk róla.

Még az is ritka, hogy az omikron-variánst kimutatják; a koronavírusteszteken belül viszont nem vizsgálódnak a változatokra. PCR-teszt kellene hozzá, de már nagyon kevés ilyen tesztet végeznek. A Nemzeti Népegészségügyi Központnál a légúti mintákból ki tudják mutatni a koronavírus variánsait, de a vizsgálatok eredményét nem hozzák nyilvánosságra

- mondta el Rusvai Miklós, aki szerint nem kell tartani az új mutánstól, mert nem okoz súlyosabb, más jellegű betegséget, mint a többi omikron-változat. Mint kifejtetette: „Ez a variáns azért okoz most feltűnést, mert olyan változást okoz a tüskefehérjén, ami ellen talán kevésbé védenek a vakcinák. De azok hatékonysága a többi omikron-változattal szemben sem volt százszázalékos.” 

A főként az USA-ban terjedő új variáns a Kraken becenevet kapta, mely egy hatalmas mitológiai tengeri szörny - leginkább a polipra hasonlít.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A virológus a tridémiáról - vagyis a koronavírus, az influenzavírus és az RSV egyidejű járványhullámairól - elmondta, 2023 januárjában már légzőszervi járványhullámról beszélhetünk. Viszont Rusvai Miklós nem tartja valószínűnek, hogy az egészségügyi ellátórendszert nagyon megterhelné a tridémia, mert egyik betegség sem okoz akkora légzőszervi bajt, mint amilyet a Covid–19 alfa variánsa okozott két éve tavasszal, amikor tömegek igényeltek kórházi ellátást, és nagyon sok súlyosabb beteg szorult lélegeztetőgépre.

A népesség átoltottsága is jelentős a szakértő szerint, de ezek ellenére fontosnak tartja a három vírus elleni közös védekezést. Továbbra is híve a maszkviselésnek – különösen a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóhelyeken, a közintézményekben –, mellyel nagymértékben lehetne csökkenteni a fertőzésszámot - írja a lap.

Címkék:
egészség, influenza, járvány, egészségügy, betegség, koronavírus, koronavírus-járvány, virológus, koronavírus járvány, covid, vírusvariáns, variáns, Omikron, rsv,