Te is így főzöd a rizst? Erről mindenképp tudnod kell: súlyosan megbetegedhetsz

Pénzcentrum2022. november 20. 16:02

Ahány ház, annyi rizsfőzési szokás. Máshogy készítik a különböző földrészeken, országokban, de még Magyarországon belül is háztartásonként másként főzik. Van, aki arra módszerre esküszik, hogy főzés előtt megpirítja a rizst; míg vannak akik úgy főzik, mint a tésztát: bő vízben, majd leszűrve. Abban sem egyeznek a vélemények, meg kell-e mosni a rizst főzést előtt. Mivel a magyarok ízlése is eltér abban, hogy inkább a pergős vagy a ragacsosabb rizst kedvelik, örök vita folyik a családok, barátok között, mi a tökéletes technika. Mutatjuk, hogyan főzik a legtöbben lapunk friss felmérése alapján.

A Pénzcentrum a 2022-es Népszámlálást követően tette közzé kérdőívét sok olyan - viccesnek szánt - kérdéssel, amelyek a hivatalos kérdéssorból "kimaradt". Rákérdeztünk például a kedvenc színre, arra, ki milyen zenét hallgat, mekkora a lábmérete, vagy hány kávét iszik naponta. A magyarok kedvenc színéről már publikáltuk is az eredményeket, most pedig a rizsfőzési szokásokat vizsgáltuk meg. Azonban a kérdőív továbbra is elérhető: cikkünk végén, aki lemaradt volna, még kitöltheti.

A kérdőívünkre adott válaszok alapján a legtöbben (37%) megpirítják főzés előtt a rizst. Minden negyedik-ötödik válaszadónk (23%) főzés előtt megmossa, és fedő alatt főzi meg a rizst (22%). Meglepő eredmény, hogy a magyarok 17 százaléka nem is főz rizst! Sokan vannak viszont akik zacskós gyorsrizst főznek aszerint, ahogy a csomagolás írja, nem bajlódnak pirítással, mosással. Többen kevés vízet raknak a rizshez, amit elfőznek róla, és kevesebben vannak, akik úgy főzik a rizst is mint a tésztát. Bő vízben, majd leszűrve. Bár nem számottevő, de azért akad olyan, aki hőálló tálban és sütőben főzi a rizst, mások pedig mikróban készítik.

Loading...

Azoknak, akik azt jelölték, nem főznek rizst, 76 százaléka férfi, több mint a felük házas. Az is biztos, hogy sokkal több nő vesződik a rizs megmosásával, mint férfi. Azoknak, akik meg is mossák a rizst főzés előtt ugyanis 66 százaléka nő. Más szempontból viszont kevés az eltérés: városban, falun, idősek és fiatalok körében, iskolai végzettség szerint nincs jelentős eltérés abban, hogyan főzik a magyarok a rizst. Csak az biztos, hogy mindenki másként.

Hogyan kell főzni a rizst?

Mindenkinek meg kell találnia, hogy a saját szájíze szerint hogyan tudja tökéletesre elkészíteni a rizst, illetve lehetséges, hogy egyik ételhez a ragacsos, másik ételhez a pergős rizs fog passzolni. Van, aki szereti, ha teljesen szétfő a rizs, más kicsit keményre hagyja - ebben nem lehet igazságot tenni, és kihirdetni egyetlen tökéletes receptet. Van azonban néhány alaprecept, amellyel nem lehet mellényúlni.

A puha rizs titka

Az egyik arány, amit sokszor hallani rizsfőzés kapcsán a két rész víz, egy rész rizs. Ha egy négytagú családnak főzünk köretet, akkor nagyjából egy bögre rizsre és két bögre vízre lesz szükség. A vizet feltesszük forrni, és amint forr, ízlés szerinti sózást követően beleöntjük a rizst. Elkeverjük, lefedjük és lassú tűzön elfőzzük róla a vizet 15-20 perc alatt.

A főzési idő függhet a rizs fajtájától is, ezt érdemes figyelembe venni.

A pergős rizs receptje

Sokan szeretik úgy a rizst, hogy a szemek nem tapadnak össze, mások szinte "szárazon" szeretik köretként a rizst. Az összetapadás ellen sokan lemossák a rizst főzés előtt, így megszabadulnak a szemeket fedő keményítőtől (és a lehetséges szennyeződésektől is). Akinek ez nem elég és még pergősebb rizsre vágyik, meg is piríthatja olajon a rizst a főzést előtt. Ehhez egy serpenyőben olajat hevítünk, majd beleöntjük a rizst, és addig pirítjuk kevergetve, amíg a rizsszemek világosbarnás árnyalatot nem kapnak. Utána jöhet a főzés a megszokott módon. Arra is érdemes odafigyelnie a pergős rizs kedvelőinek, hogy óvatosan kavargassuk a rizst, mert ha a szemeket főzés közben összetörjük, az azokból felszabaduló keményítő ugyancsak ragacsossá teheti a főztünket.

Miért kell megmosni a rizst főzés előtt?

Sokan azért mossák meg a rizst, mert így a rizsszemek nem fognak főzés közben összetapadni, azonban van egy sokkal fontosabb érv is a mosás, áztatás, bő vízben főzés mellett. Egy időben bekerült a magyar köztudatba is - azóta viszont ismét kezd kikopni ez az információ -, hogy

azért kell megmosni a rizst, mert arzént tartalmazhat.

Ez nem egy összeesküvéselmélet, hanem tény. A Heathline cikke szerint az az arzén ráadásul, amelyet a rizs tartalmazhat, az emberi szervezetre veszélyesebb, szervetlen formában van jelen. (És nem is csak a rizsben, hanem a rizsből készült termékekben is lehet arzén, mint a rizsital, rizschips, rizspehely, stb.) Az arzén ilyen formában való fogyasztása folyamatosan, hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethez és emeli bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Megnőhet a daganatos betegségek, szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélye.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rizs arzéntartalma főként azokra jelent veszélyt, akiknél a mindennapi étkezés alapvető hozzávalója a rizs. Nemcsak az ázsiai kultúrák érintettek, hanem bárki aki glutén- és tejmentes diétát folytat, aki rendszeresen edz és sok rizst fogyaszt, aki fogyókúrázik, stb. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mások számára egyáltalán nem veszélyes a rizsben található arzén, csak nem jelent akkora kockázatot.

Az arzént úgy lehet eltávolítani, ha a rizst főzés előtt vagy alaposan átmossuk, vagy beáztatjuk. (Az áztatás a főzési időt is csökkenti.) Ahhoz, hogy az arzén távozzon, érdemes lehet még bő vízben főzni a rizst, majd leönteni róla. Azokon a területeken pedig, ahol magas a víz arzéntartalma - ilyen Magyarországon is előfordul még, itt a térkép - fontos, hogy ilyen vízben ne főzzünk rizst, mert még a főzővízből is képes felszívni az abban lévő arzént.

Ugyanakkor nem minden fajta rizs tartalmaz ugyanolyan sok arzént. Egy amerikai tanulmány szerint a legkevesebb arzént a 134 fajta bevizsgált rizs közül az indiai és pakisztáni basmati, valamint a thai jázminrizs tartalmazzák.

Nincs még vége a kitöltésnek!

Ha valaki cikkünk elolvasása után kapott kedvet kérdőívünket kitölteni, még nem maradt le semmiről! A kedvenc színnel és a rizsfőzési szokásokkal kapcsolatos elemzését követően ugyanis meg fogjuk vizsgálni egyesével a többi kérdésünkre adott válaszokat is: kiderül majd, átlagosan hányas cipőt hordanak a magyar nők, a férfiak hány százaléka nem szereti a Bud Spencer-filmeket, a szegedi vagy bajai halászlé az igazi, vagy hogy milyen zenét hallgatnak a legtöbben Baranyában. A többi kérdésnél még befolyásolhatja a végeredményt egy-egy plusz kitöltés. Köszönjük, ha ezzel is segíted a munkánkat!

Címkék:
egészség, magyarország, magyarok, főzés, rizs, arzén, kedvenc,