Komoly dolog derült ki az új COVID-oltásokról: erről mindenkinek tudnia kell, aki eddig kivárt

Pénzcentrum2022. szeptember 3. 20:57

Nem sokkal hatékonyabb az omikron-specifikus vakcina, mint a korábbiak - derült ki egy kutatásból. A variáns alapú vakcinák előnyei akkor is erősödhetnek, ha a meglévő immunitás hirtelen lecsökken egy új vírusváltozat miatt.

Előzetesen nagy reményeket fűztek a kifejezetten az omikron variáns ellen kifejlesztett vakcinákhoz, de egy kutatás szerint ezek szinte semmivel sem érnek többet, mint az eddig is alkalmazott koronavírus elleni védőoltások – írja a Portfolio a Nature cikke alapján.

A tanulmány szerint az új vakcinák majdhogynem teljesen ugyanolyan védelmet nyújtanak, mint a "régi" típusúakból adott ismétlő oltás, különösen a kórházi ápolás elkerülése tekintetében.

Ez nem egyfajta szuperpajzs a fertőzés ellen összevetve azokkal, amelyekhez két hete vagy egy hónapja hozzá lehetett férni

- mondta egy kutató, aki ugyan nem vett részt a tanulmány elkészítésében, de szerinte tovább kellett volna vizsgálni a továbbfejlesztett oltások hatékonyságát, mielőtt engedélyeztetik őket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az eredmények szerint 1000 beoltott esetén az új vakcinákkal történő újraoltás 8-cal kevesebb kórházba kerülő embert jelentene, mintha a régi típusú vakcinával oltották volna újra a lakosságot. A variáns alapú vakcinák előnyei akkor is erősödhetnek, ha a meglévő immunitás hirtelen lecsökken egy új vírusváltozat miatt. Ez történt tavaly decemberben az omikron megjelenésével, és bármikor megtörténhet később is. Ebben az esetben az omikron alapú vakcina jobb védelmet nyújthat, mint elődei.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA

Címkék:
egészség, járvány, oltás, vakcina, koronavírus, tanulmány, variáns, Omikron,