Idáig tartott? Kezd lecsengeni a 3 oltásosok immunitása a szakértők szerint

Népszava2022. április 6. 09:05

A vártnál lassabban szorul vissza a járvány: ssendesül, de velünk marad még egy ideig. A hivatalosan közölt adatokból az látszik, csökken a 3 oltást felvett állampolgárok immunitása, a negyedik oltásnak azonban még nincs itt az ideje.

A vártnál lassabban szorul vissza a járvány – értékelte a helyzetet a Népszavának egy szakértő. Ugyanakkor, mint hozzátette, az ötödik hullám lecsengő szakaszában ért el bennünket az omikron B2 új variánsa, és hiába terjed gyorsabban 30-80 százalékkal mint a legutóbbi hullámot elindító változat, újabb tömeges megbetegedésre már nem kell számítani tőle.

Plusz a hazai körülmények egyre kedvezőtlenebbé válnak a vírus számára azzal, hogy egyre szárazabb lesz a levegő. Most még az elmúlt napok nedvesebb és hűvösebb időjárása miatt lehet némi növekedés, és ez okozhat egy picit magasabb esetszámot is..

A szakember a lapnak beszélt arról is, hogy most az adatokból azt is látni: a 2+1 oltás után is elkezd lecsengeni az immunitás.

Ám a negyedik oltásnak még most nincs itt az ideje – mondta el. Ezt azzal indokolta, hogy nyáron egyrészt nincs esély egy újabb járványra, másrészt rengetegen átestek az omikron-vírusfertőzésen, valamint sokaknak van már három oltásuk és ezek együttesen akadályozzák a járvány belobbanását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az oltatlan menekültek nem okozhatnak újabb megbetegedési hullámot - tette hozzá, mivel a többségük átutazóban van csak Magyarország területén. A B2 variáns egyébként sem keletről, hanem ugyanúgy Nyugat-Európából érkezett hozzánk, mint az összes eddigi vírusvariáns.

 

Címkék:
járvány, oltás, covid 19, járványhelyzet, covid, járványadatok, Omikron,