Fontos dolog derült ki a magyar átoltottságról: erre kevesen számítottak

Pénzcentrum2021. december 16. 15:02

Az elmúlt hetekben nem csak megerősítő vakcinákért keresték fel az oltópontokat a magyarok, így egyre csökken az oltatlanok aránya hazánkban, jelenleg a lakosság közel negyedének van friss oltása. De nem csak a vakcinával reagált a lakosság a járványhelyzetre, hanem az arcmaszkok használatával is, derült ki az IPSOS új kutatásából.

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók szerint, így a koronavírusra vonatkozó adatokat is folyamatosan elemzik. Jelenleg az oltási hajlandóságot, és a személyes védekezést kutatták a lakosság körében.

Az augusztustól fokozatosan erősödő oltási hajlandóság eredményeként november hónapban a felnőtt lakosság 22 százaléka kért Covid-19 elleni vakcinát, ezzel jelentősen javult a magyar társadalom védettsége. A magyarok körülbelül negyede nem oltatta még be magát egyszer sem, ami az Ipsos tavaly április óta havi rendszerességgel megismételt kutatássorozatának eddigi legalacsony értéke, 26 százalék. A lakosság 15 százalékának ugyanakkor több, mint fél éves a legutóbbi oltása, ami az ő esetükben gyengülő védettséget is jelenthet.

Ami a személyes védekezési formákat illeti, nem tapasztalható a korábbi hullámokhoz hasonló óvatosság a lakosság részéről. A számos közterületen és a tömegközlekedésben is kötelezővé tett szájmaszk használaton túl kevésbé korlátozták életüket a magyarok a negyedik hullám alatt. Növekvő bizonytalanság a rendezvényeken való részvételhez, a tömegközlekedés használatához, valamint a belföldi utazások tervezéséhez köthető, ám ezek az értékek meg sem közelítik a harmadik megbetegedési hullám során mért szintet.

 

Óvatosabbnak továbbra is az idősebb korosztály tagjai bizonyulnak, példaként a 60 év felettiek körében 89 százalékos maszkviselési arány, 58 százalékuk kerüli a kézfogást, 39 százalékuk a tömegközlekedést. A legkisebb fegyelmezettség a fiatalokat, és az alacsony iskolai végzettségű lakosokat jellemzi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakosság eleget tesz a kormányzati kommunikáció kéréseinek – így az újabb oltások felvételének és a szájak, orrok eltakarásának –, de annál többre önszántából nem hajlandó.

– foglalta össze a vizsgálat tapasztalatait Földes Annamária, a Covid-19 kutatássorozat vezetője.

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók szerint. A kutatócég 2020. április óta immár 21.000 rekordra bővült Covid-19 adatbázisa, illetve az abból készült – akár egyedi, konkrét ügyféligényre szabott – elemzések megvásárolhatók. Részletekért keresse szakértőinket!

Címkék:
oltás, védőoltás, magyarok, lakosság, ipsos, covid 19, covid, arcmaszk, covid-vakcina,