Így kerülheted el a kiégést: ezekre a tünetekre nagyon figyelj!

Nagy Bálint2021. december 2. 14:34

A téli sötétséggel megspékelt fokozódó járványhelyzetben nem egyszerű felkészülni az ünnepekre és mellette az elmúlt időszak sem múlt el a lelkünkből nyomtalanul. De fel a fejjel, pozitív hozzáállással, és néhány gyakorlati módszerrel elkerülhető a kiégés. Persze a tüneteket érdemes időben felismerni, akár saját magunkról, egy családtagunkról vagy épp közvetlen kollégánkról van szó. Ebben nyújt most segítséget a Pénzcentrum heti podcastjának két vendége: Tóth Zsuzsa, a CIB Bank HR-igazgatója, és Füredi Júlia szervezetpszichológus, HR szakember.

Nincsenek jó híreink, a friss járványügyi-jelentések szerint élesedik a 4. hullám, és az új vírusvariáns, az omikron megjelenése is tovább borzolhatja a kedélyeket. Ha ez nem lenne elég, jönnek az ünnepek, amikor alapból érzékenyebbek vagyunk, és a szezon „népbetegsége”, a téli depresszió is sokak életét keseríti meg.

Na persze teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani, viszont ha ez tartóssá válik, komoly egészségügyi kockázatot jelent, ami hatással van a társas kapcsolatainkra és a munkánkra is. De milyen tünetekre érdemes figyelni? Nos, a WHO hivatalos kiégés-checklistje szerint a kiégés-szindrómát három dimenzió mentén lehet jellemezni (legalábbis munkahelyi környezetben):

  1. energiahiány vagy kimerültség érzése
  2. megnövekedett mentális távolságtartás vagy negatív, cinikus érzelmek
  3. hatékonyság csökkenése

Te is ki tudnád most pipálni mind a három lehetőséget? Ne aggódj, nem vagy egyedül, és az sem feltétlenül biztos, hogy közel vagy a kiégéshez (vagy, ami rosszabb, már ki is égtél). Hogy miért nem? Nos, mert a WHO klasszifikációja már-már őskövületnek számít, réges-rég eljárt felette az idő.

Ha tehát kíváncsi vagy, milyen most a mentális egészségi állapotod, és milyen gyakorlati módszerekkel tudod rendbe tenni magad, tarts velünk. A Pénzcentrum heti podcastjának két vendége: Tóth Zsuzsa, a CIB Bank HR-igazgatója, és Füredi Júlia szervezetpszichológus, HR szakember.

Figyelem! A Pénzcentrum Podcast korábbi adását, illetve a szintén nemrég indított Első Yard adásait megtaláljátok a Pénzcentrum Podcast-rovatában, illetve a nagyobb Podcast-platformokon is. Jó szórakozást!

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje

Egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. Még idén, 2021 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd, mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket. Ha válaszolsz a 15 rövid kérdésünkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Címkék:
pénzcentrum.hu, depresszió, antidepresszáns, who, hatékonyság, kiégés, podcast, mentális, mentális egészség, mentális betegségek, pcpodcast2021osztel,