Tisztázta az NNK: ha valaki kapott oltást, kontaktként sem kell karanténba mennie

Pénzcentrum2021. szeptember 21. 08:28

Ha valaki kapott oltást, még kontaktszemélyként sem kell karanténba vonulnia az NNK szerint. A legtöbb vállalat bizonytalan abban, hogy milyen eszközökkel éljen a járvány megfékezése érdekében.

Nem kell karanténba vonulnia annak a dolgozónak, aki oltottként került kapcsolatba koronavírusos beteggel, de nem tapasztal tüneteket – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az RTL Híradóval.

Kiderült, a legtöbb vállalat bizonytalan abban, hogy milyen eszközökkel éljen a járvány megfékezése érdekében. Vannak gyárak, ahol felméréssel igyekszenek felderíteni az oltottságot, a legtöbb helyen pedig negatív teszttel mehet dolgozni az, aki korábban fertőzött volt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy sok a bizonytalanság, mit kell tenni akkor, ha egy dolgozónak légúti tünetei vannak. Hozzátette, erre nincs semmilyen protokoll, a cégek arra törekednek, hogy a működőképességüket fenntartsák.

Rusvai Miklós virológus szerint központi direktíva híján a józan ész mentén kell gondolkodnia a vállalatoknak. A szakember kijelentette, hogy a karantén kérdésében a háziorvos szava a döntő, aki tesztet igényelhet a tünetes betegnek. Hozzátette, fontos, hogy zárt térben, ahol sokan együtt dolgoznak, fontos maszkot hordani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az NNK szerint ha valakinek pozitív a COVID-tesztje, akkor 10 napos karanténba kell vonulnia, mindegy, hogy be van-e oltva, vagy sem.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA

Címkék:
járvány, oltás, vakcina, koronavírus, vállalat, cégek, karantén, nnk,