Új fejlemények a kismamák oltásáról: így hat a babákra a COVID-vakcina

Pénzcentrum2021. augusztus 26. 14:02

Érdekes eredményekkel zárult egy új kutatás a Covid-vakcina kismamákra gyakorolt hatásáról. A tanulmány szerint - amennyiben az anyuka korábban felvette az mRNS Covid - 19 vakcinát, úgy anyatejében jelentős mennyiségű ellenanyag mutatható ki. Ez az ellenanyag szám pedig segíthet abban, hogy a babák is biztonságban legyenek.

Rengeteg kérdés övezi a védőoltásokat, külön kérdés pedig a kismamák oltottsága. Bár egy új tanulmány kimutatta, hogy ha az anya be van oltva, úgy anyatejében fellelhető ellenanyag a kisbabának is védelmet nyújthat, azt nem tudni még, hogy meddig tart, és mekkora ez a védelem.

A babák fő védelme az anyától származik, így ha az anyatejben jelen vannak az antitestek, úgy fennáll annak a lehetősége, hogy ezek az antitestek a babánál is megjelenjenek - mondta Joseph Larkin kutató, tanulmányvezető a HuffPostnak.

Amikor a babák megszületnek, viszonylak sérülékeny az immunrendszerük, ami idővel fejlődik. Mivel jelenleg csecsemőket nem lehet beoltani, ezért fontos, hogy az anya adja át az antitesteket

- tette hozzá a kutató.

A kutatást tavaly télen kezdték, amikor elérhetővé váltak a vakcinák, ekkor 21 szoptatós egészségügyi dolgozót oltottak be. Larkin elmondta, hogy az anyatejet elemezték az oltás előtt, majd külön az első, és a második adag után is. A két vakcina, amelyet vizsgáltak a Pfizer és a Moderna vakcinája volt. Az elemzések azt mutatták, hogy mindkét oltás után nőtt az ellenanyag szint, a második vakcina után pedig magasabb antitestszintet produkáltak a kismamák, mintha megfertőződtek volna a SARS-CoV-2 vírussal.

A kutató kiemelte, hogy azoknak a kismamáknak sem kell félteniük babájukat, akik valamilyen okból nem szoptatnak, mivel már pusztán a védőoltással védeni tudják a gyermeket is. Larkin hozzátette:

A tanulmányok azt is sugallják, hogy az antitestek átjuthatnak a méhlepényen is

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakértők azt remélik, hogy az ilyen,és ehhez hasonló kutatások növelni tudják az oltottság számát. Mivel kisgyermeket még mindig nem lehet oltani a kutatók kiemelik, hogy nekünk kell megvédenünk azokat, akik nem tudják megvédeni önmagukat.

Magyarországon is hangsúlyt fektetnek a leendő anyák oltottságára, amelyről Szlávik János főorvos is nyilatkozott. A főorvos kiemelte, hogy

a gyermekvállalásra készülők minél hamarabb oltassák be magukat, akár mindkét oltással, és utána két-három hónappal nyugodtan jöhet a várandósság. Ha valaki az első oltása után esik teherbe, akkor a másodikkal várja meg terhessége harmadik-negyedik hónapját. Szabály, hogy három hónapos terhességtől fel lehet venni mindkét oltást.

Oltási kampány az iskolakezdésre

Magyarországon a kismamák, és a leendő anyák mellett a gyermekek oltására is nagy hangsúlyt fektetnek. A 12 éven felüliek oltási kampányát az iskolakezdésre időzítették: ők jövő hétfőn és kedden (augusztus 30-31.), valamint csütörtökön és pénteken (szeptember 3-4.) kaphatják meg a vakcinát az intézményekben. Az oltást Pfizer-vakcinával végzik, és a kampányba az iskolaorvosok, iskolai védőnők bevonását is tervezik.

Magyarország az elsők között ért a 12 év felettiek oltásához, a szülők június óta tudtak regisztrálni a védőoltásra. A 12-17 éves korosztályban eddig 201 ezren regisztráltak oltásra, és 167 ezren (83%) már fel is vették azt - számolt be lapunk korábban.

Címkék:
oltás, vakcina, anya, kismamák, covid 19, ellenanyag, kutató, szoptatás,