Mi a felfázás és hány napig tart a felfázás? Ezt tedd felfázás ellen, ha jelentkeznek a felfázás tünetei!

Pénzcentrum2021. augusztus 21. 18:00

A felfázás rendkívül kellemetlen jelenség lehet, azonban a magyarok többségének nem kell bemutatnunk ezt az állapotot, hiszen sokunkkal rendszeresen megesik, hogy felfázunk. Na de mégis, mi az a felfázás, mi a felfázás lényege, pontosan milyen betegség a felfázás és mitől alakul ki a felfázás? Miért fordul elő a felfázás gyakrabban a nőknél és mik a női felfázás tünetei? Mikor jelentkeznek a felfázás tünetei férfiaknál? Mik a felfázás okai, hány napig tart a felfázás átlagos és súlyosabb esetekben, a felfázás mennyi idő alatt múlik el magától vagy felfázás gyógyszer alkalmazása esetén? A felfázás milyen antibiotikum segítségével gyógyítható a leghatékonyabban?

Cikkünkben eláruljuk, mi az a felfázás, mi a felfázás jelentése, mik a felfázás tünetei és hogyan zajlik a felfázás kezelése házilag és orvosi segítséggel, milyen felfázás gyógyszer hatásos a felfázás ellen, például a felfázás milyen antibiotikum alkalmazásával gyógyul meg a leggyorsabban? A felfázás tünetei mikor jelentkeznek és mennyi idő alatt múlik el a felfázás kezelés nélkül vagy felfázás gyógyszer szedése esetén? Hány napig tart a felfázás alapesetben, mi a teendő súlyos felfázás vagy el nem múló felfázás esetén, a felfázás milyen orvos hatáskörébe tartozik? Amellett, hogy megtudhatod, a felfázás milyen antibiotikum segítségével gyógyul a legjobban, azt is eláruljuk, hogyan alkalmazható a felfázás gyógyszer, és hogy milyen gyógynövények segíthetnek a felfázás ellen! Mik a felfázás tünetei általánosságban, mik a női felfázás tünetei és mik a felfázás tünetei férfiaknál?

Mi a felfázás jelentése?

A felfázás egy gyakorinak mondható húgyúti fertőzés, amelyet nevezhetünk hólyaghurutnak, hólyaggyulladásnak is. A legtöbb esetben a felfázás tünetei az alsó húgyutakat érintik (a felfázás tipikusan megjelenhet húgycső-gyulladás vagy húgyhólyag-gyulladás formájában), azonban ritkább esetben továbbterjedhet a felső húgyutakra is, egészen a vesemedencékig, ami viszont már a felfázás egy súlyosabb, valós kockázatokat hordozó állapota. A betegség tünetcsoportjait köznyelven egyformán felfázásnak hívjuk attól függetlenül, hogy a gyulladás melyik területet érinti.

Egy érdekesség a felfázás jelensége kapcsán: a felfázás alapvetően „női betegség”. Míg a felfázás áltagosan minden nő életében bekövetkezik legalább egyszer – sokaknál sajnos évente akár többször is jelentkezhetnek a női felfázás tünetei -, addig a felfázás férfiaknál viszonylag ritkább esemény, leginkább a hosszabb húgycsőnek köszönhetően. Minden esetben fontos a felfázás kivizsgálása és a felfázás kezelése, ugyanis az el nem múló, súlyos felfázás veszélyes szövődményeket okozhat.

Mik a felfázás okai? Mitől alakul ki a felfázás?

Az, hogy a felfázás hogyan jön létre, függ az életkortól, a felfázásra való hajlamosságtól, sőt a szexuális életünktől is. A felfázás oka minden esetben valamilyen, a húgyutakban elszaporodó mikroba: ezek jelen lehetnek anélkül is, hogy a felfázás tüneteit produkálnák, azonban általánosságban jól érzékelhetőek a felfázás jellegzetes, sokszor fájdalmas tünetei. A felfázásos fertőzések előidézői egyébként az esetek zömében – más bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések mellett – a székletben és a bélflórában jelenlévő baktériumok.

A női felfázás leggyakrabban a serdülőkor és a menopauza idején következik be, azonban a két időszak között, a termékeny években a felfázás, mint betegség az aktív szexuális életnek köszönhetően bármikor előfordulhat, ugyanis a rövid húgyvezetéken keresztül könnyebben bejutnak a baktériumok és más mikrobák a húgyhólyagba, vagy akár a felső húgyutakba is. Csecsemők esetében a húgyúti fertőzés a véráramon keresztül is eljuthat a vesékhez, húgyutakhoz.

A felfázás okai továbbá (a női anatómiai sajátosságokból kiinduló hajlamosság mellett) a családon belüli korábbi felfázásos megbetegedések, a húgyúti elzáródás vagy a vesekő, illetve okozhatnak húgyúti fertőzést, gyulladást más, az immunrendszert gyengítő krónikus megbetegedések is (a felfázás tehát lehet más betegség szövődménye is). A felfázást okozó mikrobák nem csak természetes úton juthatnak be a húgyutakba, bevihetők az olyan orvosi kezelések során is, mint a húgyúti katéterezés vagy például a hólyagtükrözés. Most pedig nézzük, hogy a felfázás tünetei mikor jelentkeznek, a felfázás hogyan, milyen formában alakulhat ki a nőknél és a férfiaknál! Mi a különbség a női felfázás tünetei és a férfiakat érintő felfázás tünetek között?

A felfázás tünetei mikor jelentkeznek?

A „felfázás” összefoglaló névvel illetett betegségcsoport jellemzően az alsó húgyutak felől támad, súlyosabb esetekben a felfázás kívülről befelé haladva fokozatosan megfertőzheti a húgycsövet, húgyhólyagot, végül a vesemedencét, veséket is. A felfázás tünetei rendszerint akkor jelentkeznek, amikor a húgyutakban már elszaporodtak a betegséget okozó baktériumok vagy más mikrobák, és létrejött valamelyik húgyúti szerv gyulladásos megbetegedése.

Mik a női felfázás tünetei?

A felfázás tünetei nőknél és férfiaknál alapvetően hasonlóak. „Sima felfázás”, azaz alsó húgyúti fertőzés esetén a felfázás tünetei közé soroljuk a gyakori vizelési ingert vagy a gyakori vizelést, a vizelés során jelentkező égő érzést, illetve az erős, szúró fájdalmat. A női felfázás esetén gyakori tünet a zavaros, homályos vizelet, a véres vizelet vagy a vizelet bűzös szaga is. A súlyosabb felfázás tünetei közé tartoznak a korábban felsorolt felfázás tünetek, illetve az ezek mellé járó alhasi fájdalom, hőemelkedés vagy láz is.

Kiskorú gyermekek és időskorúak esetén a felfázás tünetei gyakran nem egyértelműek, összekeverhetőek más betegségek jeleivel. Amennyiben a női felfázás tünetei terhesség alatt jelentkeznek, a felfázás kivizsgálása és a felfázás kezelése céljából mindenképpen forduljunk orvoshoz, ugyanis a nőknél a terhesség idején fokozódik a vesék megfertőződésének a kockázata!

Mikor jelentkeznek a felfázás tünetei férfiaknál?

A felfázás tünetei férfiaknál azonosak a nőknél jelentkező problémákkal, azzal a különbséggel, hogy a péniszben található hosszabb húgyvezetéknek köszönhetően kisebb a felfázás esélye. A felfázás férfiaknál ritkábban vezet vesemedence-gyulladáshoz vagy szepszishez, a felfázás következményeiként viszont gyakrabban következik be prosztatagyulladás vagy mellékhere-gyulladás – éppen ezért ugyanolyan fontos a felfázás tüneteire való odafigyelés a férfiak esetében is!

Hány napig tart a felfázás? A felfázás mennyi idő alatt múlik el?

A felfázás kezelése esetén a felfázás tünetei a kúra kezdetétől számított három napon belül el kell, hogy múljanak – ettől függetlenül mindenképpen szedjük végig az antibiotikumot, amit az orvosunk felírt! Ne hagyjuk félbe a felfázás kezelését attól, hogy látszólag elmúlt a felfázás, ugyanis ezzel hozzájárulhatunk az antibiotikum rezisztencia erősödéséhez, illetve az sem biztos, hogy pár nap alatt véglegesen meg tudunk szabadulni a felfázás kórokozóitól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az enyhe felfázás (ez a felfázás leggyakoribb formája, tipikusan egy-két napig tartó sűrű vizelési inger formájában jelentkezik) magától is elmúlhat, azonban, ha olyan felfázás tüneteket tapasztaltunk magunkon, mint az alhasi fájdalom, a véres vizelet vagy a láz, haladéktalanul forduljunk orvoshoz, mert néhány esetben az ártalmatlannak tűnő felfázás súlyos szövődménye lehet a vesemedence-gyulladás is.

Hogyan zajlik a felfázás kezelése?

A felfázás diagnosztizálása egy egyszerű vizeletvizsgálat segítségével történik: a helyszínen kezelőorvosunk megkérhet, hogy adjunk friss vizeletet egy pohárban, amelyen már azonnal elvégezhet egy gyorstesztet - tehát célszerű nem elmennünk vécére az orvosi vizsgálat előtt. Amennyiben beigazolódik a gyanúnk és valóban a felfázás tünetei azok, amiket érzékeltünk, a felfázás kezelése antibiotikumokkal történik. Az antibiotikum tartalmú felfázás gyógyszer hatóanyagával szemben sokszor ellenálló a fertőzés, ugyanis számos esetben kialakulhat antibiotikum rezisztencia. Ilyenkor kezelőorvosunk alkalmazhat nagyobb dózisú, intravénás kezelést is.

Felfázás gyógyszer: a felfázás milyen antibiotikum kúrától múlik el?

A felfázás ellen alkalmazott antibiotikum lehet kúraszerű, nagydózisú, vagy visszatérő felfázás esetén állhat folyamatosan alkalmazott, kisebb dózisokból, attól függően, hogy milyen súlyos a felfázás. Felfázás ellen a leggyakrabban felírt hatóanyagok közé soroljuk a nitrofurantonint, a trimetoprimet vagy a sulfamethoxazolt, a methenamint és a phenazopyriditint.

Mit tegyünk felfázás ellen?

Felfázás ellen úgy védekezhetünk a leghatékonyabban, ha odafigyelünk a nemi szerveink higiéniájára, folyamatos tisztántartásra, ha nem váltogatjuk túl sűrűn szexpartnereinket, vagy ha minden alkalommal óvszer használatával védekezünk. A felfázás elleni küzdelem részét képezi az intim higiénia ápolása mellett a gyakori, szappanos kézmosás is: lehetőleg minden alkalommal alaposan tisztítsuk meg a kezeinket, mielőtt vécére mennénk; férfiaknak és nőknek is ajánlott kizárólag tiszta kézzel hozzáérniük a nemi szerveikhez!

Felfázás ellen védekezhetünk úgy is, ha sok folyadékot fogyasztunk, azaz bő vízzel „átmossuk” a szervezetünket, de az is fontos, hogy kerüljük az ülőfürdőt (különösen a termálvizes strandokat) és ne üljünk hideg kőre, illetve kerüljük felfázás ellen a nyilvános vécéülőkékkel való érintkezést. Húgyúti fertőzések, felfázás ellen védekezhetünk különböző vitaminkeverékek fogyasztásával, illetve hasznos lehet a felfázás ellen a sima C-vitamin fogyasztása is.

Felfázás ellen gyógynövényekkel

Az emberiség ősi idők óta alkalmazza felfázás ellen a tőzegáfonyát: a hatóanyag tőzegáfonyalé vagy tőzegáfonya-kapszula formájában bármelyik drogériában, gyógyszertárban beszerezhető. Enyhébb felfázás esetén gyakran ajánlják a szervezetünket „átmosó” vízhajtó gyógynövényeket is, mint például a bodzavirág, a pitypanggyökér, a mezei zsurló, a nyírfalevél vagy a csalán, azonban ezek mellett érdemes lehet a felfázás ellen alkalmaznunk olyan természetes gyulladáscsökkentő gyógynövényeket is, mint például a kamilla, a körömvirág vagy a cickafark, illetve hatékony természetes antibiotikumként funkcionálhat a diólevél, a medveszőlőlevél vagy a kisvirágú füzike.

Milyen orvoshoz forduljunk a felfázás gyanújával?

Amennyiben arra gyanakszunk, hogy a felfázás tünetei jelentkeztek nálunk vagy egy családtagunknál, alapesetben – mivel a felfázás meglehetősen gyakori, mondhatni hétköznapi betegség - elegendő a háziorvosunkhoz fordulni segítségért. Amennyiben úgy érezzük, hogy a felfázás nem múlik, érdemes lehet beutalót kérnünk, hogy egy urológus szakorvos is kivizsgálhassa állapotunkat.

Mikor forduljunk orvoshoz felfázás gyanújával?

Ha a felfázás tünetei önmagukban nem szűnnek meg az első egy-két nap folyamán, illetve ha súlyosbodnak a felfázás tünetei (pl. a vizelés alatti égő érzés mellett alhasi fájdalom és láz jelentkezik), haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ugyanis a felfázás fertőzése átterjedhet a létfontosságú vesékre is! A felfázás kezelése során szedjük végig a felfázás gyógyszer gyanánt felírt antibiotikumot, ne szakítsuk félbe a kúrát, illetve kezelőorvosunk tanácsára fogyasszunk vitaminokat, gyógyteákat is. Ha gyakran előfordul, ismétlődik a felfázás, érdemes számon tartanunk, hogy mikor, meddig tart a felfázás a későbbi kezelések elősegítése érdekében.

Címkék:
gyógyszer, fertőzés, háziorvos, betegség, antibiotikum, betegségek,