Megjelent az indiai mutáns koronavírus Magyarországon: véd ellene a Szputnyik vakcina?

Pénzcentrum2021. május 28. 14:42

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján bejelentették, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus indiai mutációja. Kérdés, hogy mekkora járványhullámot idézhet elő az indiai mutáció, és mennyire hatékonyak ellene a védőoltások. Véd az indiai mutáns ellen a Szputnyik V vakcina?

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján bejelentették, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus indiai mutációja. A járványügyi szakértők szerint nem lehet kizárni, hogy lesz még újabb járványhullám. 

„Az elmúlt napokban két indiai variánssal fertőzött személyt azonosítottak. Egyikőjük már meg is gyógyult, ő enyhe tüneteket produkált, a másik beteg viszont még kórházban van, de nem lélegeztetett beteg, a rehabilitációja felé halad” - jelentette ki Müller Cecília.

Kérdés, hogy mekkora járványhullámot idézhet elő az indiai mutáció, és mennyire hatékonyak ellene a védőoltások. A Szputnyik V kapcsán az indiai sajtó arról írt, hogy az országban leggyakrabban alkalmazott oltóanyagok, így az AstraZeneca licence alapján Indiában készülő, vektor-technológiás Covishield is jó hatékonysággal védenek az indiai mutáció ellen.

Ezzel a technológiával készül a Szputnyik V oltóanyag is. Így pedig az orosz vakcina esetében is remélhetjük, hogy megfelelő védelmet ad az indiai mutánssal szemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fotó: Balázs Attila, MTI/MTVA

Címkék:
vakcina, koronavírus, hatékonyság, koronavírus-járvány, mutáció, szputnyik, szputnyik v, indiai mutáns,