Betört az indiai mutáns koronavírus Magyarországra: véd ellene a Moderna vakcina?

Pénzcentrum2021. május 28. 14:11

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján bejelentették, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus indiai mutációja. Kérdés, hogy mekkora járványhullámot idézhet elő az indiai mutáció, és mennyire hatékonyak ellene a védőoltások. Véd az indiai mutáns ellen a Moderna vakcina?

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján bejelentették, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus indiai mutációja. A járványügyi szakértők szerint nem lehet kizárni, hogy lesz még újabb járványhullám. 

„Az elmúlt napokban két indiai variánssal fertőzött személyt azonosítottak. Egyikőjük már meg is gyógyult, ő enyhe tüneteket produkált, a másik beteg viszont még kórházban van, de nem lélegeztetett beteg, a rehabilitációja felé halad” - jelentette ki Müller Cecília.

Kérdés, hogy mekkora járványhullámot idézhet elő az indiai mutáció, és mennyire hatékonyak ellene a védőoltások. A Moderna vakcina kapcsán viszgálatokat is végeztek: kiderült, hogy a Moderna oltóanyaga "valószínűleg nagy hatékonysággal" védi meg a beoltottakat az indiai mutánssal szemben.

Fotó: Balázs Attila, MTI/MTVA

Címkék:
oltás, vakcina, koronavírus, hatékonyság, koronavírus járvány, moderna, indiai mutáns,