Nagyot ütött a magyar gazdaságon a COVID: ennyivel esett a GDP 2020-ban

Pénzcentrum2021. február 16. 09:00

Magyarország bruttó hazai terméke 2020 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 3,7, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint - a gazdaság teljesítménye 1,1%-kal nőtt. 2020-ban a GDP volumene 5,1%-kal elmaradt az előző évitől - közölte a KSH.

A IV. negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva 1,1%-kal bővült a gazdaság teljesítménye. A növekedéshez leginkább az ipar, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá. Az előző év azonos negyedévéhez képest a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 3,7, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,3%-kal csökkent - áll a KSH friss jelentésében.

A nemzetgazdaság teljesítménye 2020-ban az előző évhez viszonyítva 5,1%-kal kisebb lett a nyers adatok szerint.

A jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt ún. évesített index 4,5%-os növekedést jelez a IV. negyedévben. Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves - az előző negyedévhez viszonyított - volumenváltozás négy negyedévig folytatódna.

Címkék:
hitel, járvány, ksh, koronavírus, gdp, gdp-növekedés, magyarország bruttó hazai termék, bruttó hazai termék, gdp növekedés,