Kiderült, miért nem teszteltette magát olyan sok pedagógus

Telex2020. december 12. 11:21

Országszerte mintegy ezer medikusokból, sofőrből és adminisztrátorból álló csapat több mint tízezer helyszínen tesztelt, ahol összesen 181 506-an teszteltették magukat. A minták 2,44 százaléka lett pozitív, ami 4436 főt jelent összesen. Azonban nem mindenki kért az ingyen tesztből.

A tanárok és más iskolai dolgozók meglepően gyakran visszautasították a tesztet. A tömeges tesztelés eredményeinek ismertetésekor ki is derült, hogy a köznevelési intézmények dolgozóinak nagyjából negyede nem vett részt a tesztelésen. Az illetékes államtitkár ki is mondta, hogy nagyobb részvételi arányra számított az operatív törzs - írja a Telex.

Egy Békés megyében tesztelő egyetemista tapasztalatai szerint a dolgozók sokszor tájékozatlanság vagy bizalmatlanság miatt utasították vissza a tesztelési lehetőséget. 

Volt olyan tanár, aki azzal érvelt, hogy pont a teszttel fertőzik meg őket, hogy maguk a tesztelők se tudják, de valójában ők fertőzik meg az időseket is

- mesélte a lapnak az orvostanhallgató, aki hangsúlyozta: természetesen ez nem így van, mindig a tesztalany előtt bontják ki a vadonatúj pálcát, illetve pufferoldatot, de ezt hiába magyarázták nekik.

Egy óvodában nyolcból hat pedagógus megtagadta a mintavételt, ők azt mondták, magától a teszteléstől félnek, mert azt hallották, hogy vérzik tőle az emberek orra.

A teszt visszautasításának másik jellemző indoka volt, hogy ilyenkor ha táppénzre kerül valaki, nem biztos, hogy a fizetése 100 százalékát megkapja. Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma már korábban bejelentette, hogy teljes táppénz jár a munkahelyükön megfertőződő pedagógusoknak, nem jellemző, hogy ezt a gyakorlatban a munkavállalók érvényesíteni tudják, hiszen ehhez minden kétséget kizáróan bizonyítani kell, hogy az iskolában, tehát a munkahelyükön kapták el a vírust - írja a lap.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
biztosítás, járvány, pedagógus, táppénz, teszt, emmi, koronavírus, tesztelés, orvostanhallgató,