Adócsökkentést sürget az ÁSZ-elnök: mielőbb legyen egyszámjegyű SZJA

Magyar Nemzet2020. szeptember 28. 18:29

A kormánynak a lehető legrövidebb időn belül a jelenlegi 15 százalékról 10 százalék alá kellene csökkentenie a személyi jövedelemadó kulcsát, ami ezermilliárd forintot hagyhatna az embereknél - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Domokos László. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint a jelenlegi válság olyan átalakulást hozhat, amihez csak a rendszerváltozás hasonlítható.

A kiindulópont az, hogy gyökeresen és végérvényesen megváltozott a minket körülvevő gazdasági környezet  - mondta a válság hatásával kapcsolatban Domokos László a Magyar Nemzetnek. Szerinte ez bizonyos formában a vírus okozta válság nélkül is megtörtént volna, hiszen a múlt év végén, az idei elején több, a világgazdaság szempontjából meghatározó országban is a megtorpanás, a visszaesés jelei mutatkoztak.

Az ÁSZ elnöke szerint a járvány következtében átalakulnak a mindennapok, és ennek lenyomata a gazdaságban azonnal megjelenik, például úgy, hogy visszaesik a fogyasztás és nő a megtakarítás fontossága. A kormánynak mindenekelőtt azt kell eldöntenie, hogy válságot akar kezelni vagy a változást menedzselné - tette hozzá.

Domokos szerint a válsághelyzet alatt számolni kell a fogyasztás visszaesésével, s ez leginkább úgy kerülhető el, ha nő a munkavállalók, a családok jövedelme. Válsághelyzetben ugyanakkor nem lehet reális elvárás, hogy a vállalkozások a saját maguk erejéből emeljék jelentősen a fizetéseket, vagyis az államnak kell megfelelő lépést tennie.

A megfelelő lépés pedig most a kormány egyik régi tervének megvalósítása, az egy számjegyű személyi jövedelemadó mielőbbi alkalmazása lenne

- véli a számvevőszék elnöke. Hozzátette: számításaik szerint egy százalékpontnyi szja-csökkentés 170 milliárd forint kiesést jelent az állami bevételek terén, így ez a drasztikus lépés mintegy ezermilliárd forintot hagyna az embereknél.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Véleményem szerint a változtatással nem szabad sokat várni, s nem szabad elaprózni. Akár a jövő év elején is végre lehetne hajtani egyben a csökkentést, de azt is megfelelőnek tartanám, ha két lépésben, 2021-ben és 2022-ben lenne három-három százalékpontos szja-mérséklés. Ezzel a kormány minden további intézkedés nélkül elérhetné, hogy a fizetések reálértéken maradjanak

- mondta a lépés időzítéséről Domokos László. Szerinte jelenleg van is 800-1000 milliárd forintnyi szabadon elkölthető forrása erre az államnak. A drasztikus adócsökkentés mellett a számvevőszék elnöke a nyugdíjcélú állampapír bevezetését szorgalmazta. Ezen felül szerinte szükség lenne rövid futamidejű, jól kamatozó, néhány hónapos lakossági állampapírokra is. Ráadásul ezek a lépések sürgősek lennének, csak néhány hónap van a bevezetésükre.

Domokos László szerint a járvány elhozta a folyamatos digitalizáció korát, ehhez a változáshoz csak az 1989-90-es átalakulás mérhető. Akkor a diktatúrát demokrácia váltotta, az államit a magán, vagyis új élet kezdődött.

Címlapkép: Illyés Tibor / MTI

Címkék:
szja, megtakarítás, koronavírus, lakossági állampapír, ász, adócsökkentés, nyugdíjcélú megtakarítás, számvevőszék, reálérték, demokrácia,