Itt van Gulyás Gergely bejelentése: eltörölték a vásárlási sávokat, a maszkviselés kötelező

Pénzcentrum2020. június 18. 10:25

Véget ért a vészhelyzet Magyarországon, Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, hogy nem tartják szükségesnek a vásárlási sávokat.

Cikkünk folyamatosan frissül...

Megszűnt a veszélyhelyzet, helyébe a járványügyi készültség lépett. 98 nap után véget ért a rendkívüli jogrend, a kormány pedig döntött az új intézkedésekről. Magyarországon sikeres volt a védekezés, időben tudtak döntéseket meghozni - mondta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón.

Reméljük, nem jön vissza a vírus, bár a második hullám esélye reális

- mondta, majd ismertette, hogy a kormány 3 havonta felülvizsgálja a készültséget. A kormánynak továbbra is törvényhozási joga van, és rendeleteket is hozhat. Csak az indokolt védelmi intézkedések maradnak:

  • marad az operatív törzs,
  • a kötelező maszkhasználat,
  • a kórházak irányítási rendszere.
A vásárlási sávokat eltörlik, mert a kormány szerint az időseknek elég védelmet nyújt a kötelező maszkviselés.

A zenés-táncos rendezvényeknél 500 fős határt szabtak meg, a legtöbb európai országba szabad az átjárás, kötelező karantén nélkül lehet utazni, és hazatérőkre sem vár korlátozás. Ha változik a járványügyi helyze, akkor visszatérnek a szigorítások.

A szakértők szerint ősszel jöhet a második hullám, az aktív fertőzöttek számának csökkenével számolnak, de kérnek mindenkit, hogy tartsa be az intézkedéseket.

A gazdaság kapcsán kifejtette, hogy eltérőek az előrejelzések, a költségvetés bevételei szempontjából 2000 milliárd forint bevétel bizonytalan. A kormány továbbra is 3 százalékos recesszióval számol.

A munkahelyvédelmi program 1,2 millió munkahelyet mentett meg, ismertette a miniszter.

Újságírói kérdések

Parragh László felvetette, hogy módosítani kell a KATA-s adózást, ennek kapcsán Gulyás azt mondta, egyetért azzal, hogy a KATA szerkezetét érdemes lenne áttekinteni, de a kormány szerint egyelőre a stabilitás a legfontosabb, ezért nem változtak a szabályok. Szerinte érdemes lenne az összeghatrokat is emelni, de erről később határoznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy másik kérdésre elmondta, július 20-tól mehet szabadságra a kormány, és augusztus 14-től kezdenek újra dolgozni. A miniszter elmondta, ő személy szerint belföldön tervez nyaralni, ahogy Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is.

Az általános szabályok álltak helyre, az egészségügyi dolgozók is szabadon utazhatnak, ahogy a hivatali alkalmazottak. Amennyiben az egészségügyi dolgozókat kirendelik valahová, akkor a többletköltségeket meg kell téríteni. Az utazási kedvezményeiket viszont eltörölték - mondta Gulyás Gergely. Múlt héttől tejes kapacitással újraindult az egészségügy, ennek kapcsán az Index azt kérdezte, hogy hány műtétet kell bepótolni: a miniszter szerint az Emmi méri fel az igényeket, a 65 felüli orvosokat most külön engedély nélkül lehet alkalmazni. A pluszforrásokat fel kell mérni, a kormány meg fogja adni a nem életmentő, nem szükséges műtétek végrehajtására.

A rendezvények, fesztiválok kapcsán Gulyás azt mondta, zenés-táncos rendezvények most 500 fő felett nem tarthatók, de ezt újra és újra felül fogják vizsgálni. A fesztiválszervezők keresték a kormányt, hogy adminisztrációs okokból kellen valamilyen meghatározott intervallum, ameddig tilos lesz nagy rendezvényeket tartani. A szakértők határozták meg az augusztus 15-i időpontot. Ha már nem indokolt, akkor nem fogják fenntartani a szabályt.

A mozikról, színházakról és a vonatkozó egészségügyi szabályokról a kancelláriaminiszter azt mondta, ahol nincs szabályozva, hogy maszkot kell viselni, ott a szabályok már nem állnak fent. Így a mozikban, színházakban sem.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor

Címkék:
biztosítás, járvány, koronavírus, kormányinfo, parragh lászló, gulyás gergely, parragh, szentkirályi alexandra,