Rengeteg dolgozót vennének fel az állami cégek: sok helyen béremelés is lesz

Magyar Nemzet2020. június 13. 16:58

Az állami cégek kb. 2000 embert tudnának felvenni. A vízközmű-cégeknél és a postánál is alakul a béremelés.

Több száz munkavállalót toborzott a Volán a koronavírus megjelenése óta, az állami cégek nagyjából kétezer embert azonnal fel tudnának venni - írja a Magyar Nemzet, amely a víziközmű-cégek és a postai dolgozók béremeléséről is beszámolt.

A lap szerint megkapják a beígért béremelést az állami fenntartású víziközmű-cégek, az erről szóló tárgyalások a járvány okozta kihagyás után hamarosan folytatódnak, az önkormányzati víziközművesek nem számíthatnak idén sem egységes keresetrendezésre, ám a szolgáltatás fenntartása érdekében nélkülözhetetlen a bérrendezés mindegyik szolgáltatónál, a postánál is megvan a szándék a rendezésre, a tiltott állami finanszírozás elkerülésére pedig az uniós lazítások miatt nyílhat lehetőség.

A Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek vezetői közös levélben fordultak Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez annak érdekében, hogy a vonatkozó irányelv módosításával ne minősüljön tiltott állami támogatásnak a postai dolgozók bérének rendezése, a 15 millió euró feletti állami hozzájáruláshoz pedig ne kelljen külön uniós eljárás.

Az állami cégek, "azaz a MÁV, a Volán és a víziközmű-cégek, valamint a kisebb, közszolgáltatásban működő vállalatok" nagyjából kétezer embert azonnal fel tudnának venni, a munkaerőhiánnyal és elöregedő állománnyal küzdő cégek közül a Volán 280 új munkavállalót, köztük 166 autóbusz-vezetőt toborzott a koronavírus megjelenése óta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormány bevonásával a szakszervezetek kezdeményezésére egységes adatbázis jöhet létre az állami vállalatok munkaerőigényének felmérését követően, ezzel egyfelől a munkájukat elvesztők elhelyezkedését, másfelől a súlyos munkaerőhiánnyal küzdő cégek toborzását segítenék elő.

Címkék:
hrcentrum, koronavírus, toborzás, munkahelyek, ursula von der leyen, állami cégek, von der leyen, liga szakszervezet, liga szakszervezetek,