Itt vannak a hivatalos ajánlások: ezt érdemes minden munkahelyen betartani most

MTI2020. május 20. 21:24

A munkavállalók egészsége érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ajánlásokat fogalmazott meg a munkahelyeknek - írta a koronavirus.gov.hu szerdán.

Kiemelték: a cégek saját hatáskörükben szabadon dönthetnek a munkahelyi munkavégzés újbóli bevezetéséről. Ugyanakkor amíg a járvány jelen van Magyarországon, fontos a fertőzés elleni óvintézkedések betartása. Ehhez fogalmazott meg ajánlásokat az NNK. Különösen a sok munkavállalót,, és egy légtérben is sok embert foglalkoztató cégeknél van szükség az óvintézkedések következetes betartására - írták.

A legfontosabbnak azt nevezték, hogy az irodába csak egészséges emberek menjenek vissza. Fokozottan figyelni kell a fertőtlenítő kézmosásra, a felületek fertőtlenítésére és a távolságtartásra. A munkáltatóknak gondoskodniuk kell a helyiségek gyakoribb takarításáról is. A munkahelyen gyakrabban kell fertőtleníteni, takarítani, a számítógépeket, klaviatúrát, kapcsolókat is gyakran kell fertőtleníteni. Lehetőség szerint gondoskodni kell arról, hogy a munkatársak meg tudják tartani egymástól a 1,5-2 méteres távolságot. A zsúfoltságot a munkahelyi étkezdében is kerülni kell, fontos, hogy ott is legyen kézfertőtlenítési lehetőség és a mindenki által használt eszközöket gyakran fertőtleníteni kell.

A távolságtartás mellett fontos a gyakori szellőztetés is: az ablakokat gyakran ki kell nyitni, a szellőztető rendszereket pedig ellenőriztetni. Emlékeztettek: az Innovációs és Technológiai Minisztérium már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy az otthoni munkavégzésre a munka törvénykönyve nem tartalmaz konkrét szabályokat, így korlátozó rendelkezéseket sem rögzít.

Az NNk kitért arra, hogy a munkáltatóknál egyre népszerűbb a home office intézménye is. Az otthoni munkavégzés részletszabályait a munkáltatók a munkavállalóval kötött megállapodásban rögzíthetik, vagy belső szabályzatukban tehetik megismerhetővé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkahelyvédelmi bértámogatás igénybevételét ezek a foglalkoztatási formák nem befolyásolják, a munkahelyek megőrzését szolgáló segítség távmunka és otthoni munkavégzés után is kérelmezhető - olvasható a tájékoztatóban.

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, járvány, fertőzés, koronavírus,