Változás a közmunkában: életbe lépett az Orbán-csomag intézkedése

Pénzcentrum/Portfolio2020. május 16. 13:27

Szélesebb körben vehetnek részt az emberek a közmunkaprogramban egy új rendelet szerint. Amíg a koronavírus miatti veszélyhelyzet fennáll, addig a közfoglalkoztatási programban azok is részt vehetnek, akik képesek önállóan elhelyezkedni a munkaerőpiacon és a szakképzettséggel rendelkezőkre vonatkozó korlátozások is megszűnnek.

Az Orbán Viktor által aláírt "A Kormány 1240/2020. (V. 15.) Korm. határozata a veszélyhelyzettel összefüggésben a közfoglalkoztatási szabályok eltérő alkalmazásáról" című rövid határozat csupán két pontból áll. Az első pont értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt az egyes munkaerőpiaci intézkedésekről szóló 1139/2017. (III. 20.) Korm. határozat 1. pont c) és d) alpontját nem kell alkalmazni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amíg a koronavírus miatti veszélyhelyzet fennáll, addig a közfoglalkoztatási programban azok is részt vehetnek, akik képesek önállóan elhelyezkedni a munkaerőpiacon és a szakképzettséggel rendelkezőkre vonatkozó korlátozások is megszűnnek - elemzi a Portfolio.

Vagyis a kormány a munkájukat a koronavírus-krízis miatt elvesztők szélesebb körének adja meg a lehetőséget, hogy csatlakozzanak a közfoglalkoztatási programokba. A mostani döntés összefügg azzal is, hogy - ahogyan azt Orbán Viktor miniszterelnök néhány nappal ezelőtt jelezte - a kormány megduplázza a közmunka keretét a koronavírus okozta válság kezelése érdekében.

Címkék:
hrcentrum, közmunka, csomag, koronavírus, közmunkaprogram, orbán-csomag, közmunka program,