Operatív Törzs: 124 esetben kellett helyszíni bírságot kiszabni

Pénzcentrum2020. május 10. 11:20

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Schanda Tamás, miniszterhelyettes elmondta 163 064 ember fordult segítségéért a kormányhoz azért, mert a járvány következtében elveszítette a munkáját. A gazdaságvédelmi akcióterv a munkahelyek védelmére, munkahelyteremtére összpontosít - mondta el. Annyi munkahelyet kell termeteni, amennyi a koronavírus járvány következtében elveszett.

Egy hét alatt majdnem megtízszereződött a kormányzat által kínált bértámogatásra vonatkozó igények száma, ami azt mutatja, hogy a cégek és a munkavállalók alkalmas eszköznek tartják ezt a válság okozta átmeneti problémák megoldására - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján vasárnap. Schanda Tamás elmondta: a pénteki adatok szerint 3953 munkáltató igényelte közel 54 ezer dolgozó részére a kormányzati bértámogatást. A kormányhivatalok rendkívül gyorsan, nyolc munkanapon belül döntenek az igénylésekről - tette hozzá.

A legtöbb támogatási kérelem, nagyjából minden 4. Budapestről és Pest megyéből érkezett. Kiemelkedik a Dél-Alföldi régióból még a Bács megyében benyújtott igénylések és a Hajdú-Bihar megyei támogatási kérelmek. Az igénylést beadó vállakozások 60%-a mikrovállalkozás, 26%-a kisvállalkozás, 10%-a közepes és mintegy 4 százalékuk nagyvállalat - ismertette Schanda Tamás.

Kiss Róbert alezredes elmondta, az elmúlt 24 órában 965 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így vasárnap 10 356 ilyen intézkedés van érvényben. Az elmúlt napon a helyszíni ellenőrzések során 41 rendőri intézkedésre volt szükség a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben.

Budapesten és Pest megyében a kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben szombaton 564 esetben intézkedtek, ebből 340-en figyelmeztetést, 124-en helyszíni bírságot kaptak, 99 ember ellen pedig feljelentést tettek a rendőrök. Március 28. óta ellenőrzi a rendőrség a kijárási korlátozások betartását, azóta 48 218 intézkedésre volt szükség.

A határforgalomról szólva elmondta: nyugodt a helyzet, Röszkénél, a teherforgalomban a belépő oldalon, Nagylaknál pedig a személyforgalomban, a kilépő oldalon kell kisebb várakozásra számítani.

Kérdésre válaszolva beszélt a vidéken elrendelt védelmi intézkedések betartásának ellenőrzéséről is, ahol elsősorban a távolságtartás szabályait, az üzletekben a vásárlási idősávok betartását és a védelmi eszközök, vagyis a maszk, sál vagy kendő viselését ellenőrzik. Szombaton 147 intézkedésre volt szükség, ebből 84 figyelmeztetés, 41 helyszíni bírság és 22 feljelentés volt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Rámutatott: a vendéglátóhelyek teraszain a védelmi távolság betartásáról az üzemeltetőnek kell gondoskodnia. Azt tapasztalják, hogy főleg a gyorséttermek nyitott teraszainál "verődnek össze" a fiatalok és nem fordítanak kellő figyelmet a távolságtartásra. Arra kérte őket: saját és mások épségének érdekében is tartsák be a védelmi intézkedéseket.

Külön szólt a Balaton térségéről, ahol szintén tartanak ellenőrzéseket. Somogy megyében szombaton 16 intézkedésre volt szükség, ebből 13 figyelmeztetéssel, 1 helyszíni bírsággal és 2 feljelentéssel zárult, míg Zala megyében 4 figyelmeztetést, 1 helyszíni bírságot és 4 feljelentést szabtak ki a szabályszegőkkel szemben. A védőtávolság be nem tartása mellett ezekben a megyékben jellemzőnek azt nevezte, hogy a tömegközlekedési eszközök megállóiban az emberek nem viseltek megfelelő védőeszközt.

Arra a kérdésre, hogy a maszk, sál, kendő viselése az üzletekben mindenkire vonatkozik-e, azt mondta: a védelmi eszközök viselése együttes felelőssége nemcsak a vevőknek, hanem az üzletekben dolgozóknak is.

Címkék:
biztosítás, hírek, koronavírus, tájékoztató, operatív törzs, gyorséttermek, határforgalom,