Eddig kevés vendéglátós cég fuccsolt be: inkább átvészelik a válságot?

Pénzcentrum2020. május 8. 14:19

A járvány hatásainak ellenére csökken a cégmegszűnések száma a vendéglátóiparban. A jelenség mögött több összetevő áll - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

Az elmúlt egy év adatait vizsgálva megállapítható, hogy a szektorban működő társas vállalkozások száma folyamatosan enyhe csökkenésben van. Ugyanakkor a havi cégmegszűnések száma nem emelkedett a járvány hatására, sem márciusban, sem áprilisban. Az áprilisi 116 darab cégmegszűnés 33-mal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A jelenség magyarázata összetett. Egyrészt a cégbíróságok működésének lassulása, a közzétételek csúszása állhat a háttérben, másrészt a cégek jelentős része kivár, illetve olyan intézkedéseket hozott, amivel átvészelni reméli a válságos időszakot.

Természetesen a koronavírussal kapcsolatos korlátozások nagyon különböző gazdasági helyzetben találták ezeket a cégeket, és a járványügyi intézkedések feloldása is különbözően érinti őket. Jelenleg úgy tűnik, hogy a vidéken működő éttermek és egyéb vendéglátóipari egységek tudnak először visszatérni a piacra. Szintén kedvezőbb helyzetben vannak azok a vállalkozások, melyek sikeresen tudtak átállni a házhozszállításra. Ez azonban nyilván nem minden piaci szereplőnek volt valós opció.

A legnagyobb gondban azok a fővárosi és pest megyei vendéglátóhelyek lehetnek, melyek elsősorban a külföldi turisták kiszolgálására szakosodtak, hiszen úgy tűnik, hogy a külföldi beutaztatás fog legkésőbb újra indulni. Ráadásul ezen vállalkozások költségei, általában jóval magasabbak, mint vidéki társaiké, elsősorban a bérleti díjak és a munkabérek területén. Sok bezárt étterem, elbocsátotta dolgozóit, és mintegy "hibernált állapotban" várják a jobb időket. Ezokból még ezek a vállalkozások sem kezdtek végelszámolásba. Azok a cégtulajdonosok, akik hosszú távon a piacon akarnak maradni, inkább életben tartják cégüket, minthogy később, egy új vállalkozás bejegyzésének induló költségeit újra kifizessék.

Más a helyzet a cégalapítások számának alakulása tekintetében. Itt jól látható cezúrát jelez a járvány áprilisi berobbanása. Míg 2019 áprilisában 128 új vendéglátóipari céget jegyeztettek be, idén áprilisban ez a szám csak 38. A vállalkozás alapításának elhalasztása a járvány utáni időkre ésszerű döntés a leendő cégtulajdonosok részéről. Ugyanakkor, valószínű az sem segíti elő az új cégek indulását, hogy a bejegyzéssel járó személyes találkozásokat az ügyvéddel, és a banki alkalmazottakkal is kevesebben vállalják.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A következő hónapok kérdése lesz, hogy elindul-e felfelé a cégmegszűnések száma, tehát meddig tartanak ki a hazai vendéglátósok tartalékai, illetve a kijárási korlátozások után mennyire lesz fizetőképes belföldi kereslet. Önmagában a korlátozások feloldása nem jelent biztosítékot ezen cégek újra indulására, ha a járvány gazdasági hatásai miatt nem lesz elég fizető vendég - zárja elemzését az OPTEN céginformációs szolgáltató.

Címkék:
vállalkozás, vendéglátás, koronavírus, cégek, opten, végelszámolás,