Itt van Orbán Viktor újabb bejelentése: jön az újabb gazdasági csomag

Pénzcentrum2020. április 6. 12:07

Facebook-oldalán tesz bejelentést délben, a kormányfő az új gazdaságvédelmi akciótervet ismerteti. Cikkünk folyamatosan frissül.

A Facebookon tett újabb bejelentést Orbán Viktor, a kormányfő az új gazdaságvédelmi intézkedésekről beszélt.

Loading...

A helyzetet igazságtalan: nem tehetünk róla, de nem változtat a tényen, hogy ez egy kihívás. Nem törődhetünk bele, meg kell vele küzdeni: "olyan gazdasági intézkedéseket kell hozni, ami átsegít minket a nehéz szakaszon" - fogalmazott. Hozzátette, hogy "a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit hozzunk létre."

"Három ütemben hozzuk létre az új gazdaságvédelmi akciótervet" - közölte a kormányfő. Az első gazdasávédelmi csomag volt a bankhitelek felfüggesztése és a katások-ra vonatkozó kedvezmények - sorolta. Megjegyezte: "a három szakasz összesen 18-22%-a lesz a GDP-nek, ebbe beleértjük a jegybank programjait is." Majd hozzátette, hogy ma megindul a második szakasz, amely keretében

A 2020-as költségvetéstől eltérünk. A költségvetési hiányt 1 százalékról 2,7 százalékra módosítjuk a költségvetésben

- fogalmazott Orbán Viktor, aki fel is sorolta a 2. gazdaságvédelmi program egyes pontjait, és azokban ki is emelt egy-egy intézkedést. Itt fontos megjegyezni, hogy ennél jóval több eleme lesz az egyes programpontoknak; az erről szóló rendelet még a mai nap folyamán megjelenik a Magyar Közlönyben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az alábbi 5 program indul el a mai napon:

  • Munkahelymegőrzés - Például: a rövidített munkavégzés esetén az állam átvállalja a bérköltségek egy részét. A kormányfő szerint ez a bértámogatás egy speciális magyar formája lesz. Viszont konkrét százalékot és a programelemre szánt keretösszeget nem említette a miniszterelnök.
  • Munkahelyteremtés - Például: Beruházásokat támogat a kormány, 450 milliárd forint értékben.
  • Kiemelt ágazatok támogatása - Például: Turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, logisztika, közelekdés, film és kreatív ipar. Orbán Viktor viszont azzal kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe, hogy ezek a kiemelt ágazatok milyen intézkedésekre számíthatnak.
  • Vállalatok finanszírozása - Például: Magyar vállalkozásoknak 2000 milliárd forint értékben kamat- és garancia-támogatott hitelek folyósítása.
  • Családok és a nyugdíjasok támogatása elem - Például: Több részletben visszahozzák a 13. havi nyugdíjat. (részletek itt)

"Az egész programot Palkovics László felügyeli, a vállalatok újraindításáért Bártfai-Mager Andrea felel, míg a költségvetési ügyekért Varga Mihály" - mondta el zárszóként a magyar miniszterelnök. A bejelentett intézkedések várhatóan a mai nap folyamán jelennek meg a Magyar Közlönyben.

Címkék:
biztosítás, csomag, koronavírus, bejelentés, orbán viktor, orbán csomag, koronavírus-járvány,