Aggasztó, ami a magyar munkaerőpiacon történik: ez betehet a termelésnek

Portfolio2020. április 2. 12:44

Teljesen átrajzolódik a magyar iparvállalatok helyzete ezekben a hónapokban. Egyre kevesebben panaszkodnak arra, hogy munkaerőhiány lenne Magyarországon, és egyre többen arra, hogy a kereslet hiánya korlátozza a termelésüket. 2015 óta először jelent nagyobb gondot a kereslet, mint a munkaerő - derül ki a GKI friss elemzéséből.

A magyar iparvállalatok fele számolt be arról 2020 első negyedévében, hogy a termelésének a fő akadálya a kereslet hiánya - derült ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből. Mindeközben egyre kevesebben gondolták úgy, hogy a munkaerőhiány akadályozza a termelésüket. A felmérés még március első felében készült, azelőtt, hogy Magyarországon veszélyhelyzetet és kijárási korlátozást hirdettek, de a koronavírus-járvány első (nemzetközi) jeleit már érzékelték a vállalatok.

Magyarországon évekig a munkaerőhiány volt a legfőbb problémájuk a vállalatoknak, azonban a tavaly év végén a külső és belső kereslet csökkenése miatt (amely a gazdaság ciklikus pozíciójából adódott) nem volt meglepő, hogy mérséklődik a munkaerőhiány. De az idei év elején a koronavírus kínai felbukkanásával egészen más problémákkal kellett szembenézniük az iparvállalatoknak. A beszállítói láncok megszakadása és a kínai alapanyagok, termékek hiánya miatt akadályba ütközött a termelés folytonossága, amit már a hazai vállalatok is megéreztek.

Március során pedig a világ számos pontján ütötte fel a fejét a koronavírus-járvány, ami miatt a kormányok igen komoly korlátozó intézkedéseket hoztak szerte a világon (pl. karantén, kijárási tilalom, üzletbezárás), és a fertőződés kockázata, valamint a kereslet zuhanása miatt egyre több iparvállalat termelése állt le. Ez mutatkozik meg a GKI friss felmérésben is:

A magyar iparvállalatok 51%-a mondta azt az idei első negyedévben, hogy a termelését a kereslet hiánya akadályozza. Ilyen magas értékre utoljára 2013-ban volt példa Magyarországon, amikor a gazdaság kilábalt a W-alakú recesszióból (a világgazdasági válságot követő második recessziós periódusból).

Miután a felmérés még azelőtt készült, hogy Magyarországot igazán elérte volna a koronavírus-járvány, illetve annak gazdasági hatása, így a következő időszakban várhatóan meredeken tovább fog emelkedni azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek termelési problémákba ütköznek. Az iparvállalatok egyelőre pénzügyi gondokról nem számoltak be a felmérés készítésének időpontjában, azonban anekdotikus hírek alapján már lehet hallani, hogy ezen a téren is problémák lesznek a következő időszakban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szerdán publikált márciusi BMI-adatok alapján arra lehet számítani, hogy a magyar feldolgozóipar nagyon mély recesszión fog keresztülmenni a következő időszakban, amit a GKI felmérése is megerősít, a keresleti gondokra panaszkodó vállalatok aránya ugyanis hamarosan olyan magas szintre érhet el, mint a világgazdasági válság legmélyebb időszakában.

Címkék:
vállalkozás, koronavírus, ipar, gki, koronavírus-járvány,