Varga Mihály: szükség lehet hatósági árak bevezetésére

Pénzcentrum2020. március 19. 21:18

A pénzügyminiszter szerint bizonyos termékeknél indokolt lehet az árak rögzítése. Jó esetben pozitív nulla lehet idén a GDP növekedése.

Zuhanunk

- mondta az idei gazdasági kilátásokról Varga Mihály az ATV-ben. A pénzügyminiszter szerint már annak is örülni kell, ha 2020-ban "pozitív nulla" lesz a növekedés mértéke, nem fordul negatívba a mutató. A magyar gazdaság legalább negyedrészben kitett a német gazdaságban, így az ottani kedvezőtlen gazdasági helyzet hatással lesz a magyar növekedésre.

A miniszter a tegnap bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán kifejtette, hogy a hiteltörlesztési moratóriummal mintegy 3000 milliárd forintot hagytak a gazdaságban, vállalkozásoknál, magánszemélyeknél. Szerinte most ez volt a legsürgősebb, a munkájukat elvesztők megsegítése a következő körben kerülhet napirendre, amikor az elbocsátások ténylegesen beindulnak.

Ennek jeleit egyelőre nem látni a statisztikában, de nem lehetnek kétségeink, hogy erre sor fog kerülni.

A miniszter a 360 forintos euróárfolyam kapcsán jelezte, hogy a kormánynak nincs árfolyamcélja, valamint úgy értékelt, hogy a piac jelenleg így áraz.

A hatósági árak bevezetéséről azt mondta, hogy például egészségügyi termékek, a járvány terjedését megakadályozó eszközök esetében indokolt lehet az alkalmazása - az élelmiszereket nem említette.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hírre, mely szerint az Európai Unió mintegy 2000 milliárd forint összegű támogatást biztosítana Magyarország számára a koronavírus negatív gazdasági hatásainak kivédésre, Varga közölte, hogy ő nem tud szabad forrásról. Brüsszel a mostani költségvetési ciklusban rendelkezésre álló kohéziós alap még fel nem használt részéből különítene el erre a célra forrásokat, csakhogy Magyarország a rá jutó részt már teljes egészében lekötötte.

Címlapkép: ATV

Címkék:
hitel, járvány, gazdaság, koronavírus, varga mihály, atv, hitelek, koronavírus-járvány,