Lemondanád az utazásod a koronavírus miatt? Erre a 6 dologra mindenképpen figyelj

Pénzcentrum2020. március 12. 21:30

A koronavírus-járvány következtében életbelépő utazási korlátozások miatt, egyre több utas bukja a befizetett összegeket részben vagy egészben. Itt van a 6 legfontosabb tudnivaló, ha elállnánk az utazásunktól.

A héten a koronavírust a WHO világjárvánnyá minősítette, ezzel az előre eltervezett utazásokat is egyre többen mondják vissza, éppúgy a szomszédos országokba, mint a távoli vidékekre. Az így növekvő visszamondások anyagi vonzatával kapcsolatban egyre több panasz érkezik az ügyfelektől - derül ki a FEOSZ közleményéből.

A 6 legsűrűbb problémakör

1. Ha az utazásunkat egy utazási irodán keresztül kötöttük meg, és felmondjuk a szerződésünket, akkor az iroda bánatpénz megfizetését követelheti tőlünk a szerződési feltételek alapján. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogyha a szerződésünkben meghatározott határidőn belül gondoljuk meg magunkat és állnánk el a kiruccanásunktól, akár a teljes utazás árának felét is elkérhetik bánatpénzt címen.

2. Abban az esetben, ha az utas közvetlenül maga rendeli meg a szállást a szállodától vagy az interneten keresztül egy szállásközvetítőtől: a visszaigazolásban egyértelműen le lesz írva, hogy a szállás kötbérmentesen meddig mondható le vagy a szállás lemondása lehetséges ugyan, de az egész összeget elveszíti a fogyasztó.

3. A fenti két esetben is igaz, és sokszor kell hangsúlyozni, hogy jól át kell gondolni milyen szerződési feltételeket ír alá a fogyasztó, és hogyan tudja legjobban magát védeni. A kialakult világjárvány miatt egyetlen esetben jogosult a fogyasztó a befizetett díj azonnali visszatérítésére az utazásszervezőtől, ha a szerződés megkötését követően a külpolitikáért felelős minisztérium által vezetett honlapra felkerül az "utazásra nem javasolt" célországok közé az adott utazás során meglátogatni kívánt ország. Fontos kiemelni azonban, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a külföldi szállodák ragaszkodnak a szerződésben meghatározottakhoz, függetlenül a járvány intenzitásától.

4. Nem szabad elfelejteni viszont, hogy ha a fogyasztó saját maga intézte foglalásait, akkor egy járattörlés teljesen önálló életet él a szállástól. Erre fel kell készülnie a fogyasztónak!

5. Fontos folyamatosan követni a híreket, ha a közeljövőben utazna valaki külföldre. Ugyanis a célország bármikor lezárhatja határait, a biztosítások pedig ilyen esetekben nem védik az ügyfelet.

6. A storno biztosításokkal kapcsolatban érdemes tudni, hogy ha külföldön állapítják meg, hogy megfertőződtünk akkor fizet a biztosító, ha az ország közegészségügyi rendelkezése miatt kerül a fogyasztó karanténba, akkor a biztosító nem fog térítést fizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ingyen visszaváltja a jegyeket a MÁV

A nemzetközi menetjegyek jelenleg az előírásoknak megfelelően, korlátozás nélkül megválthatók, azokra a vonatokra, amelyek közlekedésében nincs ismert korlátozás. Azonban a járványügyi helyzet és az életbe léptetett kormányzati intézkedések miatt a MÁV-START az általa kiállított, április 11-ig érvényes nemzetközi menetjegyek és helybiztosítások árát kezelési költség nélkül visszatéríti, amennyiben az utas lemond az utazásról - közölte a vasúttársaság.

Jegypénztárban vásárolt nemzetközi jegyek esetében a nemzetközi pénztáraknál és az ügyfélszolgálatokon személyesen nyújthatják be az utasok a visszatérítési kérelmüket. Ezt elektronikus úton is jelezhetik az eszrevetel@mav-start.hu címen, ebben az esetben az eredeti menetjegyet postai úton el kell juttatni az ügyfélszolgálatra, a 1426. Budapest, Pf.: 56. címre.

Abban az esetben, amennyiben a pénztárban bankkártyával vagy készpénzzel vásárolt nemzetközi menetjegy értéke nem haladja meg az 50 ezer forintot, azonnali visszatérítését kérheti az utas személyesen a nemzetközi pénztárakban vagy a személyes ügyfélszolgálatokon. (Bankkártyás vásárlás esetén a menetjegy értékét a pénztárban visszautalják bankszámlára.) Az 50 ezer forintnál nagyobb értékű személyesen, készpénzért vagy bankkártyával, vásárolt menetjegyek visszatérítése - a vasúttársaság honlapjáról is letölthető - visszatérítési igénybejelentő nyomtatvány kitöltésével lehetséges, ebben az esetben a menetjegy értékét a megadott számlaszámra utalja vissza a vasúttársaság. Online jegyváltás esetén az eszrevetel@mav-start.hu címen nyújthatják be igényüket.

A vasúttársaság felhívja az utazók figyelmét, hogy külföldön további vasúti korlátozások várhatók, emiatt bizonyos úticélokra a nemzetközi menetjegyek értékesítését átmenetileg felfüggeszthetik. A MÁV-START arra kéri az utasait, hogy az utazások tervezése és a jegyek megvásárlása előtt tájékozódjanak az aktuális nemzetközi közlekedési helyzetről a MÁV weboldalán (www.mavcsoport.hu), illetve a MÁVINFORM facebook oldalán.

További hírek a koronavírusról itt!

Címkék:
utazás, utasbiztosítás, koronavírus, lemondás, korona, koronavírus-járvány, online utazási iroda,