A koronavírus is indokolja az MNB kamatdöntését: itt a közlemény

Pénzcentrum2020. január 28. 17:00

Többek között a koronavírus is bekerült abba a jegybanki indoklásba, amellyel a délutáni kamatdöntést indokolják. Szerintük a vírus terjedése fokozta a bizonytalanságokat a világgazdaságban.

Mint megírtuk, a jegybank változatlanul hagyta a fő kamatlábakat. A döntést követően megjelent a monetáris tanács közleménye is, amely bővebben kifejti a döntés miértjét. Érdekesség, hogy az MNB-közlemény többek között a koronavírus terjedésével is magyarázza a döntést. A vonatkozó részt szó szerint idézzük alább.

A világgazdaság 2019 harmadik negyedévében visszafogottabb mértékben növekedett, miközben folytatódott a globális infláció csökkenése. Az eurozóna nagy gazdaságai elkerülték a recessziót, ugyanakkor a növekedési kilátások tartósan visszafogottak maradtak. A konjunktúraindikátorok romlása megállt, ami előretekintve a recessziós kockázatok mérséklődését jelezheti. Ugyanakkor a koronavírus megjelenése fokozta a bizonytalanságokat.

A vírus elterjedése a globális növekedési kilátások újbóli romlását és a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödését okozhatja

- írták.

A teljes jegybanki indoklást a Portfolio közölte.

Címkék:
hitel, mnb, koronavírus, eurózóna, kamatdöntés, monetáris tanács, mnb kamatdöntés,