Orbán Viktor: 2030-ra lőtávolba kerülhet a nyugati jólét

Pénzcentrum/Portfolio2020. január 9. 12:47

A miniszterelnök tartja a 2020-as év első Kormányinfóját. Orbán Viktor beszélt arról, hogy a februári évértékelőjében szeretne konkrétumokról beszélni az újabb gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán. Szintén hamarosan elkészül a kormány a klímavédelmi akciótervvel, amiben konkrét lépések és javaslatok fognak szerepelni. Megszületett az a döntés, hogy 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot. Továbbá a miniszterelnök azt is mondta, hogy 2030-ra az EU fejlettségének 85 százaléka a cél.

2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat adósságot

Az Állami Számvevőszék kimondta, hogy a kórházi adósság nem egy bocsánatos hiba. Ez ugyanis fedezet nélküli kötelezettségvállalás. Ennek véget kell vetni, és én ezzel egyet is értek - mondta. A minisztert utasítottuk arra, hogy ezt a gyakorlatot számolja fel.

2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel adósságot

- húzta alá. A miniszter ehhez minden eszközt meg is kap a kormányfő szerint.

Nagy értékű számlák okozzák nagy részt az adósság kialakulását, jellemzően nagy külföldi cégektől jönnek ezek a szállítások, számlák. Ezeknél a cégeknél ez extraprofitot eredményez. Ezért azt javasoltuk, hogy kellő bátorsággal nyúljon ehhez a területhez a miniszter, mert nagy halak vannak itt jelen - fogalmazott meg kemény üzenetet a külföldi beszállítóknak Orbán Viktor.

Egészségügy: fontos felújítások jönnek

A legnagyobb kihívás: a szakdolgozók és nővérek elvándorlása - emlékeztetett. Ezért valósult meg a béremelés idén januárban is számukra. Idén januártól 14%-os emelés, novembertől 20%-os emelés lép életbe - mondta. A nyugat-európai országok ugyanis el akarják őket csábítani.

Nem lehet mindent egyszerre és azonnal, ezért az ápolónőket előre vettük. Valamint az a döntés született, hogy a fejlesztési forrásokat csoportosítsa át a miniszter: a kórházi várók, a kórtermek, és a szociális terek részesüljenek előnyben.

Jogosak azok az észrevételek a betegek részéről, hogy azok a helységek, amelyek nincsenek rendben és ezekkel találkoznak a betegek, legyenek rendben - ismerte el.

Minden három évnél nem régebben felújított épületet fel kell újítani

- mondta ki a tervezett kórházfelújítások kapcsán. Az elmúlt időszakban többször is a nemzetközi sajtóba került a magyar kórházak lesújtó állapota.

Klímapolitika: lesznek konkrét lépések

Nem kedvezőtlen hazánk helyzete a klímahelyzet tekintetében - vezette fel az új témát. Úgy nő nálunk a hazai termék összege, hogy a szén-dioxid kibocsátás 32%-kal csökkent - folytatta. Szerinte Magyarország a klímavédelemben az első harmadban szerepel.

2030-ra az energiatermelés 90%-át klímasemlegessé fogjuk tenni. Ezt Paks és a napenergia adja - ismertette. Nagy vita volt arról, hogy Magyarország csatlakozzon-e az európai kezdeményezéshez - emlékeztetett. Szerinte Magyarországot 2050-re klímasemlegessé lehet tenni, de ehhez az összeget elő kell teremteni, 50 ezer milliárd forintól van szó. Erről hosszú viták állnak előttünk. Ezzel kapcsolatban nekünk 4 szempontunk van: a klímarongálókkal kell elsődlegesen megfizettetni a költségeket (nagy szennyező országok és nagyvállalatok), ne emelkedjen a családok energia és élelmiszerára, nem a szegényebb országoktól kell elvenni a pénzt (nem csökkenhetnek a kohéziós alapok), az atomenergiát nem korlátozni kell, hanem támogatni.

Februárban mutatom be a klímavédelmi akciótervet, ami konkrét intézkedéseket fog tartalmazni - mondta. Konkrét példák:

  • 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba helyezni
  • minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni
  • még idén olyan döntéseket kell hozni, amellyel mentesítjük a folyóinkat a műanyag PET-palackoktól
  • műanyag csomagolóanyagok kivezetése

Konzultációk jönnek

Másfél éve nem volt nemzeti konzultáció. Általános nagy kérdésekben nem vontuk be az embereket. Idén két konzultációt kell indítani.

Uniós pénzek

2030-ra az EU fejlettségének 85 százaléka a cél. Ahogy csökken az EU-s pénz, úgy kell növelni a magyar cégek külföldről hazautalt profitjának összegét - magyarázta egy másik kérdés kapcsán a kormányfő, aki többször hangsúlyozta, hogy az uniós pénz nem támogatás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szélenergia

Nem fogunk új engedélyt kiadni továbbra sem szélerőmű telepítésére - felelte egy újabb kérdésre Orbán Viktor, aki ennek okát is megemlítette:

Nem vagyunk gazdag ország.

Ezért két dologra koncentrálunk: atomenergiára és napelemre. Ezek a prioritások, ezért ebbe nem fér bele a szélenergia - fűzte hozzá.

Lesz újabb családvédelmi akcióterv

Lesz újabb családvédelmi akcióterv

- jelentette be utolsó válaszában Orbán Viktor.

Nagy harcban vagyok a pénzügyminiszterrel - vezette fel. Azt szeretném, ha a 3 gyermekes családokra is ki tudjuk terjeszteni, amit idén bevezettünk a 4 gyermekesek esetében. Ne fizessenek az anyák személyi jövedelemadót egész életükben - mondta a sajtótájékoztató legvégén.

Meddőségi centrumok államosítása

Nem elvettük a tulajdonostól, hanem ajánlatot tettünk és megvásároltuk - húzta alá a miniszterelnök, szerinte ezért nem alkotmányossági államosítás történik. Arra is kitért, hogy egy céggel még nem tudtak megállapodni.

Egyik oka: bioetikai kérdések. Mi egy életvédő kormány vagyunk. Ezért szeretnénk tudni, hogy mi történik a bioetikai kérdésekben. Ha teljesen átlátjuk ezt a folyamatot, akkor látunk tisztán.

A másik ok: ingyenessé akarja tenni ezt a szolgáltatást a kormány. Vagyis ezt kivonja a piacról - említette meg.

Február 1-től lesznek ingyenesek a meddőségi kezelések és gyógyszerek - folytatta a kormányfő. Emlékezetes: korábban Kásler Miklós januárra ígérte ezt, majd az EMMI korrigálta magát és július elsejéről beszélt.

A jövőben nem fogunk kiadni új engedélyt meddőségi kezelésre

- üzente a miniszterelnök a befektetőknek, hogy ne ezen a területen nézelődjenek.

(Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt)

Címkék:
biztosítás, pénzcentrum.hu, egészségügy, kórházak, szélenergia, szélerőmű, orbán viktor évértékelő, külföldi pénzek, nemzeti konzultáció 2020,