Óriási veszélyben a magyarok egészsége: biztosan jól csináljuk?

Pénzcentrum2018. december 15. 11:30

Nincs rá időnk és bonyolult elkészíteni - egy friss, országos felmérés szerint jellemzően ezzel indokoljuk azt, hogy többnyire nem azokat az ételeket fogyasztjuk reggelire, amelyeket igazán egészségesnek vélünk. A leginkább egészségesnek tartott gyümölcsök és zöldségek például nincsenek a legkedveltebb reggelifélék között, miközben sokan annak ellenére esznek viszonylag gyakran édes péksüteményeket, hogy tudják, az egészségük szempontjából olyannyira nem ezek jelentik az ideális választást, hogy még a kolbászt és a szalonnát is "többre tartják".

Az elmélet és a gyakorlat csak ritkán találkozik, ha a honfitársaink reggelizési szokásairól van szó. Bizonyos ételeket ugyanis jóval többen tartanak egészséges választásnak, mint ahányan rendszeresen fogyasztják azokat. Sokan szeretnénk ugyanakkor egészségesebben reggelizni, de az időhiány közbeszól, ráadásul bonyolultnak is tartjuk az egészségesebb ételek összeállítását, mint a megszokottakét - többek közt ez is kiderül egy friss, a Kellogg's megbízásából reprezentatív kutatásból. 

A hazánkban a felnőttek körében legnépszerűbb reggelinek számító szendvicset - tízből hatan ezzel kezdik a napjukat - a fogyasztók nem sorolják a leginkább egészségesnek tartott reggelifélék közé, sőt, csupán a megkérdezettek fele véli egészséges választásnak. Épp fordított a helyzet a müzlikkel, gabonapelyhekkel és a zabkásával, hiszen tízből nyolcan egészségesnek tartják ezeket az ételeket, reggelire mégis csak a válaszadók negyede fogyasztja rendszeresen.

A kutatás eredményei között találni ennél is nagyobb ellentmondást: zöldséget, gyümölcsöt csupán a felnőttek ötöde szokott reggelizni, miközben ezeket tízből kilencen tartják egészséges választásnak. Szintén élesen eltér az édes péksütemények megítélése és kedveltsége: ezeket az élelmiszereket a válaszadók negyede fogyasztja rendszeresen, miközben az egészségességre adott osztályzat egy ötös skálán még a hármast sem éri el. Ez egyben azt is jelenti, hogy 

az egészségesség szempontjából még a zsírosabb reggelik (hentesáru, szalonna, kolbász) is valamivel nagyobb elfogadásnak örvendenek, mint a cukrosak (édes péksütemény, palacsinta).

A kutatásból az is kiderült, hogy az idősebb korosztályra nem csak az jellemző, hogy az átlagnál rendszeresebben reggelizik, hanem az is, hogy - szintén saját bevallásuk alapján - az ő reggelijük van a leginkább összhangban az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás követelményeivel. E téren a nyugdíjasok egy ötös skálán négyesre teljesítenek, szemben a válaszadók 3,55-ös átlagával.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vizsgálat arra is igyekezett fényt deríteni, hogy miért nem fogyasztjuk gyakrabban az egészségesnek tartott ételeket. A reggelizők fele időhiány miatt nem tud a jelenleginél egészségesebben reggelizni, tízből négyen pedig az egészségesebb ételek bonyolultságát nevezték meg akadályként.

Címkék:
biztosítás, otthon, egészség, étkezés, pénzcentrum.hu, felmérés, statisztika, reggeli,