Brit tudósok: 3 évvel rövidebb az életük a kövéreknek

MTI2016. július 14. 18:36

A túlsúlyosság egy, a mérsékelt elhízottság akár három évvel is megrövidítheti az ember életét - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb vizsgálatból, amely azt is kimutatta, hogy az elhízottság sokkal veszélyesebb a férfiakra, mint a nőkre.

Az orvosok jó ideje hangoztatják, hogy a túlsúlyosság számos egészségi problémához, egyebek között szívbetegséghez, agyi-érkatasztrófához és rákhoz vezethet. Néhány korábbi tanulmány, amelyek döntően európai és észak-amerikai adatokra támaszkodtak, azt is kimutatta, hogy a fölös kilók éveket vehetnek el az ember életéből.

A mostani az eddigi legnagyobb tanulmány, amely a témában készült. A kutatók csaknem négymillió nemdohányzó felnőtt adatait elemezték. A 32 országból származó mutatók az 1970-2015 közötti időszakot fedik le. A szakemberek összevetették a halálozási kockázatot az alanyok testtömegindexével (BMI, a testmagasság és testtömeg által kiszámított érték).

az eredmények azt mutatják, hogy a túlsúlyos emberek átlagosan egy évvel, a mérsékelten elhízottak három évvel élnek kevesebbet a normálisan várható élettartamuknál

 - mondta Richard Peto, az Oxfordi Egyetem munkatársa. Egy korábbi tanulmány szerint a súlyos elhízottság akár nyolc teljes évvel is megrövidítheti az ember életét.

A mostani vizsgálatból az is kiderült, hogy az elhízottság sokkal veszélyesebb a férfiakra, mint a nőkre nézve. "Az idő előtti halálozás fokozott kockázata nagyjából háromszor nagyobb a fölös kilókkal rendelkező férfiaknál, mint a fölös kilókkal rendelkező nőknél" - magyarázta a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világszerte élő nők 15, a férfiak 11 százaléka elhízott. A szervezet becslései szerint összesen több mint egymilliárd túlsúlyos és további 600 millió elhízott felnőtt él a világon. A dohányzás után immár a súlyfölösleg a második leggyakoribb oka az idő előtti halálozásnak Észak-Amerikában és Európában: a dohányzás az esetek nagyjából negyedéért, a túlsúlyosság a 14-20 százalékukért felelős.

Címkék:
biztosítás, egészség, egészségügy, testmagasság,