Minden egészségügyi dolgozó kap béremelést

MTI2013. május 13. 14:01

Különböző mértékben, de minden egészségügyi dolgozó kap béremelést - mondta az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Szócska Miklós elmondta, hogy a 30 milliárd forintos béremelés fedezete a dohány- és alkoholtermékek jövedéki adójából befolyó összeg. Hozzátette: az idei béremelés fókuszában a diplomás szakdolgozók voltak, de kapnak emelést a szakdolgozók, a rezidensek, a kórházi gyógyszerészek és a szakorvosok is.

A részleteket ismertetve elmondta, a diplomás szakdolgozók tavalyi béremelését 41 ezer forintra egészítik ki, ez "30-40 ezer forintot is jelenthet azoknál, akik tavaly csak néhány ezer forintos béremelést kaptak". A szakdolgozók bére 10 ezerrel, a kórházi gyógyszerészeké 45 ezerrel, a rezidensek bére 10 ezer forinttal fog emelkedni. A 450 ezer forint felett kereső orvosok 10 ezer, a 450 ezer alatt keresők pedig 40 ezer forintos béremelést kapnak. Összesen 94 843 egészségügyi dolgozó kap béremelést.

A béremelés januárig visszamenőleges, a szeptemberi fizetéssel kapják meg az érintettek - mondta az államtitkár.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vették figyelembe a szakma kérései közül azt is, hogy az ügyeleti és egyéb juttatásokat is emeljék, Szócska Miklós azt válaszolta, úgy gondolták, hogy az alapbéreket kell méltányos szintre hozni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta, hogy az elmúlt években többször volt bérrendezés az egészségügyben.

 

Címkék:
karrier, bér, béremelés, egészségügy,