Visegrádi szállodatűz: így kaphat kártérítést, akinek meghiúsult a pihenése

mfor.hu2024. március 13. 09:40

A szombati tűzesetben súlyos károkat szenvedett visegrádi Hotel Silvanus igazgatója elmondta, hogy szeretnének hiteles vendéglátók maradni - írja az mfor.hu. Mind a katasztrófában érintett, mind a jövőbeli foglalással rendelkező vendégeket kártalanítás végett fel fogják keresni.

A hétvégi visegrádi szállodatűzben kárt szenvedett vendégek természetesen kártérítésre jogosultak, de mi a teendőjük azoknak, akik a Hotel Silvanus vendégeként akár a pihenésük félbeszakítására kényszerültek, akár a tűzesetben az ingóságuk semmisült meg? Ezek speciális helyzetek.

"Speciális helyzetben van az, akinek poggyásza, ingósága szenvedett kárt a hétvégi visegrádi szállodatűzben. A belföldi utasbiztosítások ugyanis még nem nagyon elterjedtek" – mondta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kommunikációs vezetője a lapnak. Ha valakinek a biztosítása megtéríti a poggyászkárokat, akkor ha benyújtja a biztosítási igényét és bizonyítani tudja, hogy az abban szereplő dolgok megsemmisültek, akkor a biztosító téríteni fog – mondta a szakember. Felhívta a figyelmet arra is, hogy számos esetben a bank-, illetve a hitelkártya mellé is jár utasbiztosítás, azonban azok kizárólag külföldre érvényesek.

A belföldi utazásokra vonatkozó biztosítások alapvetően útlemondási biztosítások a szakértő szerint, vagyis ha a biztosított valami miatt nem tud elutazni, akkor az így kifizetett előlegek meghatározott részét kaphatja vissza. A szállodatűzre visszatérve: ha valakinek van például lakásbiztosítása mellett igazolvány pótlására vonatkozó kiegészítő biztosítása is, és ezek a dokumentumok semmisültek meg a tűzben, azok pótlásának költségeire fedezetet nyújt ez a fajta biztosítás a szakértő szerint. Lambert Gábor azonban azt hangsúlyozta, a károsultaknak elsősorban a szállodánál kell érdeklődniük a kártérítés lehetőségeiről. A szállodának lehet ugyanis biztosítása, ami ilyen esetekre is kiterjedhet.

Pintér Róbert, a Hotel Silvanus igazgatója a lapnak azt mondta: a káreseményeket a hatóságok vizsgálatait (tűzvizsgálat, rendőrségi nyomozás) után tudják rendezni, a szálló biztosítójának munkatársai a hatóságokkal párhuzamosan dolgoznak. Így egyelőre nem tud pontos választ adni arra, a kárrendezés technikailag hogyan fog lezajlani, de kiemelte, szándékukban áll minden érintett vendéget megkeresni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szállodaigazgató szerint a Hotel Silvanus fél éven belül újra fogadhat vendégeket.

Címkék:
biztosítás, utazás, utasbiztosítás, hotel, biztosító, szállás, foglalás, vendég, kártérítés, biztosítók, biztosítások, leégett,