Hiába elképesztően drága árak: még mindig ide menekülnek tömegestül a magyarok télen

Pénzcentrum2024. január 24. 10:34

A síelésre utasbiztosítást kötők 66 százaléka Ausztriát vette célba a mostani szezonban, emellett még Szlovákia és Lengyelország kapott helyet a dobogón. A síutak átlagosan 4 naposak, az átlagos biztosítási díj pedig meghaladja a 10 ezer forintot - derül ki a Netrisk összeállításából.

Már a múlt év novemberében elindult a mostani síszezon, legalábbis az utasbiztosítási adatok szerint. A síeléshez 2023. november vége és 2024. január eleje között utasbiztosítás kötő turisták 66 százaléka Ausztriát választotta, Szlovákia részesedése 14 százalék, míg Lengyelországé 7 százalékos. Szlovéniának és Olaszországnak jutott a magyar síelők 2 és 3 százaléka. Az érintettek az idei szezonban eddig átlagosan 5 napra kötöttek utasbiztosítást, több mint 10 ezer forintos átlagdíjon. A legtöbben egyébként az utazás előtt 1 nappal kötötték meg a biztosításukat.

Ausztria az élen

Az összeállításból kiderül az is, hogy hova utaztak azok, akik nem a síterepet választották célpontnak. Ebben az összevetésben is Ausztria vezet, mégpedig 20 százalékos aránnyal. Utána Románia következik 13 százalékos eredménnyel. Szinte holtversenyben végzett a harmadik helyen Olaszország, Lengyelország, Spanyolország és Németország. Utóbbi országokba ment az utasbiztosítás kötők 10-10 százaléka. Ők azonban a síelőknél hosszabb időszakot töltöttek külföldön, átlagosan majdnem 8 napot.

Marginális tétel a biztonság

Bármilyen külföldi utazás esetén érdemes biztosítás kötni, de különösen igaz ez, ha síelésről van szó. A síterepeken történt baleseteknél az esetleges hegyi, akár helikopteres mentés, azonnali orvosi ellátás ugyanis igen költséges dolog, több millió forintba is kerülhet

- mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója. Ehhez képest az utasbiztosítás költsége elenyésző.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utasbiztosítások között mind a díjakban, mind a kapcsolódó szolgáltatásokban van különbség, ezért érdemes körültekintően választani. Ha valaki autóval utazik külföldre - akár síelni, akár csak városlátogatásra -, akkor érdemes assistance-szolgáltatással kombinált utasbiztosítást kötni, amely megoldást nyújt az esetleges műszaki hiba esetére is.

Címkék:
biztosítás, utazás, síelés, utasbiztosítás, utazásszervezés, ausztria, utazási iroda,