Mit fogad meg a legtöbb magyar? Így mentünk neki az új évnek, most kiderült a sikerrecept

Pénzcentrum2023. január 9. 15:01

A hazai lakosság harmada tesz rendszeresen újévi fogadalmakat, különösen a fiatalabb korosztályok képviselőire és a nőkre jellemző, hogy január elején új célokat tűznek ki maguk elé – derül ki egy friss országos kutatásból. A legtöbben az egészségükre és a pénzükre akarnak jobban vigyázni az új esztendőben. Az egy évvel korábban tett újévi fogadalmakat a válaszadók többsége csak részben tudta megtartani, egyharmaduk viszont úgy nyilatkozott, hogy teljes sikerrel járt.

Szilveszterkor sokan átgondolják az előző évüket, mérleget vonnak, új terveket készítenek. Szakértők szerint a jó fogadalmak előremutatóak, nem annyira a lemondásra, hanem inkább valami új, valami hasznos dologra vonatkoznak, ami kedvező változásokat indíthat el az életünkben.

Sport, egészség, semmi cigi

A kutatás eredménye szerint az év fordulóján a megkérdezettek 35 százaléka tett valamilyen újévi fogadalmat, a megelőző évben ez az arány 26 százalék volt, ami viszont elmaradt a 31 százalékos „sokéves átlagtól”. Az új évre új tervekkel készülők ráadásul nem egy, hanem valamivel több mint három (átlagosan 3,2) új célt is kitűztek maguk elé. Az első és a legfontosabb az egészség. A legjellemzőbb fogadalom 2023-ra a több mozgás (38 százalék) és az egészségesebb táplálkozás (31 százalék), valamint ezekkel összefüggésben a súlyfelesleg leadása (26 százalék) volt. Az átállás a sportosabb életmódra különösen a diplomások és a 18-29 évesek körében népszerű, csaknem 50 százalékuk ezt tűzte ki célként maga elé. A fogyás pedig jellemzően a nőknél szerepel előkelő helyen az újévi tervek között.

Új év, új én?

Az egészséges életmód mellett a leggyakoribb, hogy a pénzügyeinkkel kapcsolatban tűzünk ki új célokat. Az újévi fogadalmat tevők harmada takarékosabban szeretne élni, visszafogná a kiadásait, csaknem negyede pedig a korábbinál sikeresebben gyarapítaná a megtakarításait 2023-ban. Bár sokan gondolhatják azt, hogy az új év kezdete a legjobb alkalom a lemondásra a káros szenvedélyekről, ezek a vállalások nincsenek ott a lista elején. A dohányzásról a válaszadók 17 százaléka szeretne leszokni, a közösségi média használatát és az alkoholfogyasztást 6-7 százalékuk fogná vissza.

Örülünk annak, hogy az egészségük megőrzése mellett a pénzügyeikkel is többet akarnak foglalkozni az új évben az emberek. A jelenlegi helyzetben fontos, hogy jobban figyeljünk megtakarításainkra, olyan lehetőségeket ragadjunk meg, amelyekkel hatásosan ellensúlyozhatjuk az infláció hatását

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

– mondta el Füzes Edit, a Groupama Biztosító lakossági személybiztosítási termékmenedzsment vezetője. Az újévi fogadalmakról - persze leginkább pénzügyi vonalon -a A Pénzcentrum is írt nemrég, ezt a cikket itt olvashatod el újra:

Címkék:
biztosítás, egészség, dohányzás, biztosító, újév, groupama, káros, egészséges életmód, fogadalom, újévi fogadalom,