Itt a bűntérkép: ezekben a megyékben törték fel, lopták el a legtöbb autót itthon

Pénzcentrum2021. január 30. 07:01

Tavaly összesen 201 autólopást regisztráltak Magyarországon: meglepő lehet, de nem a fővárosban kötötték el a legtöbb személygépkocsit 2020-ban, hanem Bács-Kiskun megyében. Autófeltörésekben viszont messze a főváros vitte a prímet, tavaly összesen 61 ilyen bűncselekmény történt Budapesten a rendőrség térképe szerint - eközben a második legtöbb esetet számláló Bács-Kiskun megyében csak 15 autót törtek fel.

2019. december 30-a és 2020. december 29-e között összesen 385 gépkocsifeltörést regisztrált a rendőrség - derült ki a Police.hu bűnügyi térképéről. Kiderült, hogy az említett időszakban Budapesten történt a legtöbb ilyen bűncselekmény, 61 darab. A második helyeb Bács-Kiskun megye áll 37 gépkocsifeltöréssel, a harmadik pedig Pest megye, ahol 31 ilyen bűncselekményt regisztráltak.

Loading...

A legkevesebb kocsit Békés megyében törték fel, összesen négyet. A második legkevesebb ilyen bűntény Hajdú-Biharban és Zalában történt, hat darab. A harmadik legkevesebb autót Csongrád-csanád megyében törték fel, 11 darab ilyet jegyeztek fel.

Autólopásból 201 darabot regisztráltak az említett időszakban. Érdekesség, hogy messze nem Budapesten lopták el a legtöbb autót: 15 esettel Bács-Kiskun megye vezeti a listát, Nógrádban és Somogyban 14 ilyen bűncsekekményt jelentettek, Szabolcsból pedig 13-at.

Loading...

Zalában csak 5 darab személygépkocsit kötöttek el a tavalyi évben, Veszprémben 7-et jelentettek, Békésben, Hajdú-Biharban, Baranyában, Vasban és Fejér megyében pedig 8 darab gépkocsilopást regisztráltak.

Ezek a leglopottabb autók

A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesületnél (NAKE) regisztált adatok alapján 2019-ben mindössze 112 jármű eltűnését jelentették be a tulajdonosok. A tavalyi lopások alapján készített összefoglaló tartogat meglepetéseket: az adatgyűjtésük kezdete óta, 15 év alatt még nem szerepelt a lista élén francia autó. A NAKE-nál egyesületnél 2019-ben bejelenett lopások száma, márka, típus és darabszám szerint:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • Renault Mégane 10
  • Ford Focus         9
  • Opel Corsa        7
  • Suzuki Swift       5
  • Ford S-Max        5
  • Toyota Auris      4
  • Opel Astra          3
  • Volkswagen Golf   3
  • Skoda Octavia  3
  • Ford Mondeo   3
  • Toyota Corolla  3
  • Renault Fluence 3

Prémium autómárka nincsen az összesítő listán, ahová olyan típusok kerültek be, amelyekből legkevesebb hármat elloptak. Érdekesség, hogy a Ford S-Max, a Renault Fluence vagy a Toyota Auris egyláltalán nem gyakori típus, mégis úgy tűnik, kedvelt célpontjai a tolvajoknak.

A NAKE adatai többségében a fővárosból származnak: 81 estetet regisztráltak onnan, míg vidékről 31-et. A fővárosi kerületek közül tavaly a XI. számított a leginkább veszélyeztetett terepnek 16 esetszámmal. A vidéki nagyvárosok közül Miskolcról és Hatanból vittek el három-három autót.

Címkék:
biztosítás, tolvaj, autófeltörés, bűncselekmény, autólopás, térkép, személygépkocsi, police.hu, megane, suzuki magyarország,