Ingyen van, mégsem kell a magyaroknak: pedig az egészségük múlik rajta

NapiCsárt2019. február 20. 14:00

Anyagilag megterhelő a magyarok 40 százalékának, hogy fogászatra menjen. Hiába az ingyenes kezelések, ezekre se nagyon mennek el, és a magyar gyerekek fogai az egyik legrosszabbak az EU-ban.

A magyarok több mint 40 százalékának okoz anyagi megterhelést egy esetleges fogászati beavatkozás - derült ki az Eurostat adataiból. Hazánkban az emberek 13,8 százalékának kifejezetten nagy kiadást jelent kifizetni a fogászati ellátást, 29,3 százalék pedig azt mondta, hogy bár nem rokkana bele, de nehezése esne kifizetni egy-egy vizsgálatot, beavatkozást.

Az EU teljes lakossága körében egyébként 17 százaléknak jelent kifejezetten nagy pénzügyi terhet a fogászati ellátás, 38 százaléknak pedig megsínyli a háztartás költségvetését a fogászat. Cipruson 47 százalék számolt be arról, hogy nagyon nehezen engedheti meg magának a fogászati kezelést, őket követi Olaszország (39 százalék), Lettország (36 százalék) és Spanyolország (34 százalék).

Loading...

Ezzel szemben Dániában 79 százalék jelentette ki, hogy a fogásati kezelések nem okoznak nagy terhet a háztartásnak, Hollandiában és Svédországban ez az arány 77 százalékos.

A régióban egyébként nem állunk olyan rosszul: a lengyeleknél például 23,4 százalék mondta azt, hogy hatalmas érváság a fogászati kezelés, 50,2-nek pedig komoly kiadás. Romániában 19 százaléknak nagyon nagy teher a fogászat, 29,9-nek pedig jelentős megterhelés. Szlovéniában és Szlovákiában ugyanúgy 18,1 százaléknak hatalmas megterhelés az orvosi kezelés. Viszont míg a szlovákoknál 49,4 százalék mondta azt, hogy bár nem csődöl be a család a fogászati kezelések árától, de azért megsínylik azokat, addig Szlovéniában csak 29,9 százalék nyilatkozott így.

A legtöbb kezelés ingyen is elérhető, mégsem megyünk

Magyarországon szinte minden fogorvosi kezelés ingyenesen is elérhető,  a kivételek közé tartozik a 18-62 év közötti korosztály fogpótlása, ekkor ugyanis ki kell fizetni az orvos munkadíját. Az ingyenesség ellenére  mégis ijesztő állapotok uralkodnak a magyarok szájában.

A felnőtt lakosság fele elégedett fogainak állapotával, 20 százalék azonban kifejezetten rossznak tartja azt. A magyarok kétharmadának van legalább egy tömött foga, 60 százalék azoknak az aránya, akiknek nem pótolták a kihúzott fogát, és a lakosság csaknem harmadának jelenleg is van kezeletlen szuvas, lyukas foga - írja a lap a KSH korábbi kiadványára hivatkozva.

A szájüregi rák kialakulásának gyakoriságában pedig világelsők vagyunk. Ezeken a statisztikákon a rendszeres fogászati szűrés sokat javítana, de még ma is félünk a fogorvosoktól és azt gondoljuk, hogy jobb a magánrendelés, mint az állami, csak drága.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A gyerekek fogai is gyászosak

Hiába biztosít az állam szinte teljes körű térítésmentes fogászati ellátást a gyerekeknek, az európai fogorvosok szövetségének (Council of European Dentists) adatai szerint mégis a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb. Ebben az életkorban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, egy átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött.

Az európai szakmai szervezetnél részletesebb elemzést készített a magyarok szájüregi egészségi állapotáról Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Az ő adataiból az is kiderül, hogy a helyzet később, a felnőttkorra csak tovább romlik. Míg ugyanis az európai országok nagy többségében a gyerekek szuvas fogait időben kezelik, betömik, addig Magyarországon későn jutnak el fogorvoshoz, és akkor gyakran már csak a húzás marad. A magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek már csaknem dupla ennyi.

Rengeteg helyen nincs fogorvos sem

Az is elég kiábrándító adat, hogy sok helyen ha akarnának sem tudnának fogászatra menni a magyarok. Magyarország 231 fogorvosi praxisában tartósan - tehát legalább fél éve - nincsen szakorvos. A megyék közül Bács-Kiskun áll a legrosszabbul, 25 üres orvosi hellyel, majd Nógrád (21) és Békés megye (18) következik. Baranyában minden fogorvosi praxist betöltöttek, Hajdú-Bihar megyében pedig egyetlen helyen kellene megoldani a fogorvosi ellátást: Csökmőn. Hejőkeresztúron 2004 márciusa, Lőkösházán 2004 szeptembere, Katymáron 2005 októbere óta várnak fogorvosra.

Budapesten ugyanakkor 41 szakember hiányzik, a VIII. kerületben például 22 betöltetlen praxis van. Négy szakember hiányzik a XIX. kerületből, három a XXI. kerületből, kettő a XI., XV., XVI., XVII., XVIII., egy a VII. és a IX. kerületből, tehát a fogorvoshiány inkább a pesti oldalt sújtja.

Címkék:
biztosítás, kiadás, fogászat, fogorvos, orvoshiány, magyarország lakossága 2019, fogaz,