Megvan még a karácsonyfátok? Vigyázz: veszélyes lehet

Pénzcentrum2018. január 12. 15:32

A lakástüzek jellemzően a karácsonyi időszak során válnak a hírműsorok visszatérő rémképeivé, nem volt ez másként tavaly sem. A lángok szinte mindig gondatlanság miatt csaptak fel, s olyan ártatlannak tűnő ünnepi kiegészítők okozták őket, mint az őrizetlenül hagyott gyertyák, koszorúk, helytelenül gyújtott csillagszórók vagy zárlatos karácsonyi égősorok. De vajon tényleg akkora kockázatot jelent a karácsony, mint ahogy azt a hírekből gondoljuk?

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2016-ban 7449 regisztrált lakástűz volt Magyarországon. Ez, ha csak kis mértékben is, de javulás a korábbi 7730-as értékhez képest, reméljük, ez a pozitív tendencia tükröződni fog a 2017-es, rövidesen megjelenő adatokban is. A Katasztrófavédelem elmondása alapján tudjuk, minden évben bőven 100 alatt van azon esetek száma, amikor egy karácsonyfa vagy adventi koszorúhoz köthetően keletkezik tűz az otthonokban.

Bár éves szinten a tűzesetek legjellemzőbb okozói az elektromos zárlatok, a Groupama Biztosító tapasztalatai szerint év végén a második leggyakoribb okká válnak - bár számukban, léptékeiben nem foghatók az előzőkhöz - a karácsonyfatüzek, illetve a karácsonyi díszek, asztali díszek, csillagszórók okozta tüzek.

"Karácsonykor még otthon van a család, a figyelem a feldíszített fára összpontosul, így ha valami lángra kap, jó eséllyel gyorsan eloltják - mondta el Szabó Imre a Groupama Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője. Ezekről az esetekről nem is érkeznek kárbejelentések, a napok múlásával azonban sajnos lankad a figyelem, mindeközben a fák napról-napra szárazabbá válnak, így egyre fokozódik a gyúlékonyságuk is. Az esetleírásokból kiderül, hogy a szülők ekkor már engedik a gyerekeknek egyedül meggyújtani a gyertyákat és csillagszórókat, ami könnyen vezet katasztrófához."

A szakember megkockáztatja: az ünnepek elmúltát követő időszak az igazán veszélyes, különösen azoknál, akik a karácsonyfájukat Vízkereszt után is még akár hetekig meghagyják. A 2017-ben bejelentett tűzkárokat megvizsgálva egyértelműen látszik, hogy a legtöbb bejelentés januárban érkezett a biztosítóhoz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
biztosítás, otthon, karácsonyfa, lakástűz, adventi koszorúk,