Durva árhullám közeledik a Dunán: mutatjuk, hol, mikor tetőzik

Pénzcentrum/InfoRádió2016. július 15. 17:35

Az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna magyarországi felső szakaszán - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Jövő hét első napjaiban tetőzik majd a Duna Budapestnél - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella szerint Nagybajcsnál már másodfokú az árvízvédelem.

Siklós Gabriella szóvivő közölte: a csapadék hatására árhullám alakult ki a Duna vízgyűjtőjén, ez péntek reggel 5 órakor tetőzött az alsó-ausztriai Kienstocknál 688 centiméteres vízállással, jelenleg tetőzés közelében van Korneuburgnál.

A folyó vízállása Nagybajcsnál csütörtök este elérte a 470 centimétert, péntek délután pedig várhatóan rövid időre, de eléri a másodfokú készültségi szintet. A tetőzést szombat reggelre várják, 550-570 centiméter körüli vízállással.

A Duna magyarországi alsóbb szakaszán, Komáromnál a vízállás péntek késő estétől várhatóan meghaladja az elsőfokú készültségi szintet, és vasárnap reggelig fölötte is maradhat. A tetőzés szombaton napközben lesz, 510-530 centiméter körüli vízállás mellett.

Esztergomnál legkorábban szombat estétől lehetséges az elsőfokú készültségi szintet jelző 500 centiméter átlépése, amely nem fogja meghaladni a fél napot. A tetőzés 490 és 510 centiméter között valószínű.

A folyó vízszintje Budapestnél a következő három napban körülbelül három métert emelkedik majd, a tetőzést vasárnap éjjel, 540 centiméter körüli magasságra várják. A rakpartot nem kell majd lezárni, mert azt 645 centiméteres vízállásnál kellene megtenni.

A Rábán Győrnél a vízállás péntek délután elérheti a rakpart szintjét. Legkorábban szombat késő estétől csökkenhet ez alá a vízszint. A tetőzés itt 470-490 centiméter körül várható, megközelítve az elsőfokú készültségi szintet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Lajta Mosonmagyaróvárnál várhatóan péntek este tetőzik, az elsőfokú készültségi szintet csak rövid ideig meghaladó vízállással.

A Rába és a Répce felső szakaszán csak kisebb árhullámok alakultak ki, a következő napokban nem számítanak a készültségi szint megközelítésére.

A kisvízfolyásokon nincsenek jelentősebb árhullámok.

A dunai árhullám következtében péntek reggel hat órától elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a Dunamenti belvízvédelmi szakaszon és a Mosoni-Duna bal parti belvízvédelmi szakaszán.

Címkék:
biztosítás, duna, árvíz, áradás, árhullám,